Външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан загина заедно с президента

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Той беше външен министър от 2021 година

Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан, твърдолинеен дипломат, близък с паравоенната иранска Революционна гвардия, загина в катастрофа с хеликоптер, която отне живота и на президента на страната, съобщи държавната медия, цитирана от Асошиейтед прес. Дипломатът се противопоставяше на Запада, докато в същото време наблюдаваше непреките преговори със САЩ за ядрената програма на страната.

Шестдесетгодишният Амир Абдолахиан представлява твърдата промяна в Иран след провала на ядреното споразумение на Техеран със световните сили, след като тогавашният американски президент Доналд Тръмп едностранно оттегли САЩ от споразумението. Министърът работеше под контрола на президента Ебрахим Раиси, протеже на върховния лидер аятолах Али Хаменей, и следваше тяхната политика. 

Въпреки това Амир Абдолахиан участва и в усилията за постигане на разбирателство с регионалния съперник Саудитска Арабия през 2023 г. – ход, който месеци по-късно е засенчен от напрежението, възникнало във връзка с войната между Израел и "Хамас". Той обаче остава близък до паравоенната Революционна гвардия на страната и е възхвалявал покойния генерал Касем Солеймани, убит при удар с американски дрон в Багдад през 2020 г. 

"Трябва да сте благодарни на Ислямската република и Касем Солеймани, защото Солеймани допринесе за световния мир и сигурността", заяви Амир Абдолахиан. "Ако нямаше Ислямска република, метростанциите ви и съоръженията за преработка на петрол в Брюксел, Лондон и Париж нямаше да са безопасни", каза иранският първи дипломат.

Амир Абдолахиан работи във външното министерство под контрола на Али Ахбар Салехи от 2011 г. до 2013 година. След това се връща за няколко години да работи при външния министър Мохамад Джавад Зариф, който имаше ключова роля в сделката за ядрените оръжия, постигната при управлението на относително умерения президент Хасан Рохани. 

Той става министър на външните работи при Раиси през 2021 г., когато Раиси е избран за президент. Подкрепя позицията на правителството на Иран, дори по време на масовите протести през 2022 г. след смъртта на Махса Амини, млада жена, задържана заради предполагаемо нарушение на закона за носене на хиджаб. При потушаването на демонстрациите бяха убити повече от 500 души, а над 22 000 – задържани.

През март следователски екип на ООН установи, че Иран е отговорен за "физическото насилие", довело до смъртта на Амини. 

По време на войната между Израел и "Хамас" Амир Абдолахиан се срещна с чуждестранни представители, както и с лидера на "Хамас". Той заплаши с ответни мерки срещу Израел и изрази задоволството си от нападението срещу еврейската държава през април. Външният министър наблюдаваше още иранския отговор при размяната на въздушни удари с  притежаващия ядрено оръжие Пакистан и работеше за дипломатични отношения с талибаните в Афганистан, с който Иран има напрегнати отношения. 

Амир Абдолахиан има съпруга и две деца. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//