ВСС не избра председатели на Районния и Окръжния съд на Благоевград

Катя Бельова е носителка на приза "Жена на годината на Благоевград" за 2011 г., снимка: Jenanablagoevgrad.org

Въпреки многочасови дебати днес, Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере председатели на Районния и Окръжния съд в Благоевград, пише Дневник

За ръководния пост в Районния съд имаше трима кандидати, а за този в Окръжния кандидатът бе само един - досегашният председател Катя Бельова. По време на дискусиите се разбра за напрежение между ръководствата на двете съдилища.

На заседанието днес гласуваха 19 членове на ВСС. За единия кандидат гласовете бяха 12, за другия - 7, а за третия не гласува никой. За да може да бъде избран административен ръководител са необходими най-малко 13 гласа, което накара членовете на ВСС да влязат в спор дали трябва да се проведе балотаж.

Министърът на правосъдието и председателстващ съвета Екатерина Захариева предупреди, че няма смисъл от това, тъй като няма откъде да прелеят гласове, освен ако някой не промени вота си. Въпреки това бе решено да се проведе повторно гласуване, което очаквано повтори първия вот. Така Районният съд в Благоевград остана без председател. 

Съмнения за дейността на досегашния ръководител на Окръжния съд Катя Бельова, която бе и единствения кандидат за поста днес, доведоха до спор между членовете за съвета. Срещу нея има сигнали за манипулации при администрирането и разпределянето на дела. 

Преди ден "Капитал" писа, че ОББ е внесла във съдебния съвет сигнал срещу Бельова, свързан с решено от нея дело за несъстоятелност. Делото е било разпределено на Бельова, но от осмо теглене, при това извършено по изключение от самата председателка на съда.

Пред ВСС днес Бельова обясни, че първите седем пъти, в които чрез системата за случайно разпределение е избиран съдия-докладчик по делото, са били демонстрация пред граждани. Осмият път, в който се е паднало нейното име бил същинското теглене. Същевременно в извършена от инспектората на ВСС проверка по случая се казва, че до осемте последователни разпределяния се е стигнало след "техническа грешка".

Друг проблем около името на сегашния председател на съда е факта, че е поверила разпределението на дела на Петър Узунов - брат на новия представляващ ВСС и заподозрян за изпращането на есемеса до премиера Бойко Борисо - Димитър Узунов. Петър Узунов е редови съдия, а принципно разпределението на дела се извършва от зам.-председателите на съдилищата.

В крайна сметка, при гласуването днес съдия Бельова получи 10 гласа "за", двама бяха "против", а 7 се въздържаха.

 

КОМЕНТАРИ

Nevena Stamatova20:48 - 07.06.2016
Izkluchitelen profesionalist, pozdravlenia sudia Beliova!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK