Изборните резултати бяха напълно очаквани, заяви пред БНР социологът проф. Иво Христов.

"Това ще бъде непредставителен парламент. Голяма част от гласоподавателите не участваха в този фарс", обясни той ниската избирателна активност.

И посочи, че никой не иска да е печеливш заради тежките задачи.

"Предстои да видим "Многострадална Геновева" в три действия - първи мандат, втори мандат и при третия - нищо не значеща малка политическа сила ще поеме тежкия кръст на спасяване на отечеството и всички ще се скрият зад широкия гръб на ген. Янев", каза Иво Христов.

Според него опитът за правителство ще бъде да се понасят имиджови щети. "Да се ползват благините на властта и това да стане с колкото е възможно по-малко негативи. Има мощен натиск отвън - с оглед на това, че сме прифронтова територия, територията да бъде управлявана от редовен кабинет", обясни проф. Христов.

Относно случващото се с БСП, проф. Христов каза, че то е хроника на една предизвестена смърт.

"Там отдавна се е осъществил разводът между левите идеи и лявата партия. Всеки сложен системен проблем, тъй като няма интелектуален капацитет той да бъде разбран, се преформулира като лична вина на някого. Корнелия Нинова е само закономерен израз на това пропадане", обясни социологът.

Според него ИТН са изпълнили мисията, за която са били създадени. "И ПП, за каквото бяха създадени, те го изпълниха", каза проф. Христов.