Връчват Националната награда за живопис на името на Майстора

Снимка: Infomreja.bg

Програмата започва на 1 февруари от 12:00 часа с тържествено откриване на честването

Наследството на Майстора е намерило своето място във вечността с светлият пример за един достойно изживян живот, озарил и оставил светла диря, неподвластен на забравата. Неговата личност е сила и упование за всички нас, прекланяйки се пред таланта и завещаното от твореца за поколенията във времето.  

На 1 февруари 2023 г., 12:00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ - Кюстендил, ще се състои единадесетото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Учредена е от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.

От 2013 година насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова, Йордан Кисьов и Атанас Парушев. По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Номинирани за престижната награда тази година са Богдан Александров, Валентин Дончевски, Красимир Русев, Николай Тодоров, Румен Гашаров.

В залите на Галерията присъстващите на събитието ще могат да разгледат представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, гостуващата изложба на ХГ „Борис Денев“ – Велико Търново, експозиция с творби на Николай Дюлгеров, изложба скулптура на Иван Русев, годишната изложба на кюстендилските художници и продължаващата изложба от пленера „Свети Лука“.

В 13:30 ч. участниците в честването ще посетят къщата музей „Владимир Димитров – Майстора“ в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK