Военнослужещи бяха наградени за участието си в спасителна акция в Пирин

Снимка: МО

Те съдействаха за издирване и транспортиране на пострадала жена, паднала под връх Джано

„Изпълнението на задачи по третата мисия на Българската армия – „Принос към националната сигурност в мирно време“, е съществена част от дейността на въоръжените сили. Много важно е българските граждани да знаят, че въпреки предизвикателствата и риска военнослужещите се отзовават винаги, когато обществеността се нуждае от тяхната помощ“.

Това каза министърът на отбраната Стефан Янев днес, 22 декември, по време на церемония по награждаване на военнослужещи от авиобаза Крумово. Те бяха отличени за изпълнението на задачи по издирване и транспортиране на пострадала жена, паднала във високопланинска местност под връх Джано в Национален парк „Пирин“ на 30 октомври 2021 г.

Министър Янев изказа благодарност за проявения професионализъм и за тяхната самоотверженост, като им пожела да запазят духа на дръзновението и на отговорността към това, в което са се клели – да служат на Родината.

Петимата военнослужещи от състава на Военновъздушните сили – подполковник Цветомир Гърков, майор Ангел Рангелов, офицерски кандидат Светослав Стоянов, старши сержант Иван Кацаров и младши сержант Велислав Аръков, бях наградени от министър Янев и от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Без отговорността, себеотрицанието и понякога поемането на риск, Българската армия няма да бъде в помощ на обществото“, заяви адмирал Ефтимов. Той посочи, че през 2021 г. в изпълнение на третата мисия на Въоръжените ни сили са извършени 10 полета в страната и чужбина за търсене и спасяване, медицинска евакуация и транспортиране на помощи.

„Изпълнени бяха над 960 полета за пожарогасене от въздуха, 886 захода за водохвърляне и за разузнаване, пролетени бяха над 130 летателни часа и изсипани над 1500 тона вода в огнищата на пожарите“, уточни началникът на отбраната. Той допълни, че в гасенето на горски и полски пожари, както и за ликвидирането на последствия от наводнения, са участвали формирования от Сухопътните войски, като са изпълнени общо 17 мероприятия с около 1100 военнослужещи и 160 единици техника.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK