ВМРО към правителството: Не чухте нас, чуйте поне българите от Украйна

Снимка: ВМРО

Приемете „Карта българин“

Позицията на ВМРО идва в отговор на молбата на над 80 таврийски българи от Запорожието, които са настанени в хотел в Горна Оряховица. Бегълците от войната молят правителството да приеме правила за по-улеснено взимане на българско гражданство, за да могат да останат трайно в прародината си България. Призивът на украинците е държавата да подсигури законодателен механизъм хора като тях – с български корени, да имат право да работят тук и децата им да учат в страната ни.

От години ние от ВМРО обясняваме, че създаването на документ като „Карта българин“, би решил тези проблеми. Това е правна възможност за работа и обучение на територията на България на хора, които живеят извън страната ни, имат български корени, но нямат гражданство. Такава е ситуацията с болшинството от украинците, които са настанени тук. Поради спецификата на украинското законодателство те нямат право на двойно гражданство и  притежават само украинско.

В Украйна живеят близо 250 хиляди човека с български произход. За нас от ВМРО защитата на българите зад граница е кауза. Ето защо още в 44-тото НС внесохме законопроект за приемане на правни норми за пребиваване и защита правата на всички наши събратя, които искат на работят и учат тук без да имат статут на български граждани. Тогава документът беше отхвърлен. Преди началото на войната в Украйна отново призовахме правителството и президента Румен Радев (преди КСНС на 15 февруари) да предприемат нужните мерки за защита на българите в Украйна.

За съжаление отново политическият егоизъм в 47-ия парламент надделя и нужните промени в законите не бяха направени. Днес всичко, за което говорихме и предупреждавахме, че ще възникне като казуси, свързано с избягалите от войната наши сънародници и трайното им устройване на територията на Р България, е факт. Правителствената помощ се оказа с краен срок – 31 май 2022 г. Какво ще се случи с хора като тези, настанени в хотела в Горна Оряховица, когато бъдат разселени в различни краища на страната? Хора, които имат родствена връзка помежду си и не искат да се разделят. Хора, които живеят в този град вече трети месец, намерили са си работа, а децата им ходят на училище?

Отговорът е лесен и той се крие в параметрите на „Карта българин“. А готовият законопроект ние от ВМРО предоставихме на всички парламентарно представени политически сили още през месец февруари.

Сега, г-жи и г-да народни представители и министри, е моментът да покажете истинска съпричастност към сънародниците ни, които са преки жертви от войната. Защото нито предоставянето на оръжия на Украйна, нито стриктното съблюдаване на наложените срещу Русия санкции ще възстановят живота им в предишните параметри. Но едно просто действие може да улесни създаването на бъдеще за тях и децата им тук, където им е мястото. В тяхната Родина – България, съобщават от пресцентъра на партията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax