Влезе в сила наказанието на помощник-капитана на "VERA SU"

Снимка: Infomreja.bg

Другият подсъдим по случая - капитанът на товарния кораб „VERA SU“ Х.Е., вече беше осъден

След внесен в съда обвинителен акт от Окръжна прокуратура-Добрич 27-годишният К.А. - втори помощник-капитан на кораба „VERA SU“, заседнал край Камен бряг през септември 2021 година, бе признат за виновен и осъден с „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, изтърпяването на които се отлага с 4 години изпитателен срок.

Той бе осъден за това, че като вахтен помощник-капитан, нарушавайки правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, допуснал да заседне кораб край бреговете на Република България, като деянието е извършено по непредпазливост и от него са настъпили значителни имуществени вреди в размер на 6 680 734, 85 лева, съобщават от държавното обвинение.

На 20 септември 2021 г. в акваторията на Черно море - в района между село Камен бряг и к.к. „Русалка“, корабът „VERA SU“, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността Яйлата. В хода на разследването е било установено, че в полунощ на 20 септември 2021 г. капитанът на кораба е предал носенето на навигационна вахта на втория помощник-капитан К.А. Обвиняемият бил сам на вахта на мостика, изпълнявал рутинните си задължения като следвал курса, по който трябвало да се движи кораба и на всеки половин час отбелязвал върху навигационната карта позицията на кораба.

В 03,25 часа корабно време К.А. направил поредното отбелязване, корабът останал на курса си и се движел със скорост около 7,5 възела. Малко след това обвиняемият, бидейки на вахта на мостика, се унесъл и заспал. В 04,15 часа „VERA SU“ заседнал в акваторията на Черно море в скали близо до брега на с. Камен бряг. При засядането на кораба вахтеният помощник-капитан се събудил от раздрусване на кораба, веднага спрял мотора на мостика и се отправил към каютите на другата част от екипажа, за да ги уведоми за случилото се.

Другият подсъдим по случая - капитанът на товарния кораб „VERA SU“ Х.Е., вече беше осъден и получи наказание „лишаване от свобода” за срок от три години, изтърпяването на което бе отложено за срок от пет години.

Присъдата на Окръжен съд-Добрич е влязла в сила след изтичане на законоустановения срок за обжалване или протест.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK