ВКС постанови 15 г. и 6 г. затвор за убийство от 2008 г. в Борисовата градина

Снимка: Infomreja.bg

Делото бе гледано за втори път от върховния съд след искане от главния прокурор

Върховният касационен съд постанови по-тежки наказания за смъртта на Михаил Стоянов, който бе убит в Борисовата градина през 2008 г. С решението на съда Александър Георгиев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за 15 години, а Радослав Кирчев – за шест години, пише БТА.

Делото бе гледано за втори път от върховния съд, след като имаше искане за възобновяване от главния прокурор. То бе въз основа на решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Стоянова с/у България“.

С присъда на Софийския градски съд подсъдимите са признати за виновни в това, че на 30 септември 2008 г. в Борисовата градина, в съучастие като съизвършители, умишлено умъртвили Михаил Стоянов. Деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития. На Александър Георгиев е наложено наказание „лишаване от свобода“ за 13 години, а на Радослав Кирчев, извършил деянието като непълнолетен, наказание „лишаване от свобода“ за 4 години и 10 месеца.

Когато делото стигна до върховния съд за първи път, той намали наказанията на „лишаване от свобода“ за срок от 10 години за Георгиев и „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 6 месеца за Кирчев.

В мотивите си сега ВКС уточнява, че дължи дефиниране на границите на своята проверка заради спецификата на производството след възобновяването му и действията, които следва да се предприемат в насока преодоляване на констатираните в решението на Европейския съд по правата на човека нарушения на Европейската конвенция за защита правата на човека.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK