Вицепрезидентът: Република Северна Македония сама блокира членството си в ЕС

Снимки: Президентство, Пресцентър

Илияна Йотова беше гост на 30-ото издание на празника на виното в село Илинденци

„Република Северна Македония сама блокира членството си в Европейския съюз. България е непреклонна – докато не се изпълнят условията, заложени във френското предложение, няма да дадем зелена светлина за първата междуправителствена конференция, която ще отключи процеса на преговори. Той не може да започне, докато българите не бъдат записани в Конституцията на Северна Македония с ясна гаранция за спазване на човешките им права. Само тогава Република Северна Македония ще има място в ЕС.“ Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в село Илинденци.

Попитана за новото разпределение на депутатските мандати, вицепрезидентът отговори, че то показва колко обезлюдява България. „Новото разпределение не трябва да бъде пореден повод за политическа конфронтация, а всички да се замислим за демографското състояние на страната. 22 месеца нестабилност в България не говорим за най-големия проблем – демографската криза. Не успяваме да върнем от чужбина активните българи, а скорошно проучване показва, че всеки четвърти би емигрирал. Това е страшна диагноза за държавата“, подчерта Йотова.

В село Илинденци, община Струмяни, вицепрезидентът беше гост на 30-ото издание на Празника на боговете на виното. „Най-трудолюбивите хора живеят по поречието на река Струма, затова и тук се ражда най-хубавото грозде“, обърна се Илияна Йотова към жителите и гостите на Илинденци. Тя пожела плодородна и здрава година, в която „заедно ще преминем през трудностите“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK