Венелин Бошкилов спечели дело срещу Фонд „Земеделие“, няма да връща европари

Снимка: Личен архив

Фонд „Земеделие“ е осъден от Административния съд да заплати и съдебните разноски по делото

Земеделският стопанин Венелин Бошкилов спечели административно дело № 303 от 2020 г., заведено срещу Фонд „Земеделие“ за връщане на отпуснатите му средства по европейски инвестиционен проект, съобщи за ИНФОМРЕЖА самият той. Това става с Решение № 1830 от 27.11.2020 г., постановено от Административен съд – Благоевград, съгласно което жалбата на Бошкилов е уважена и издаденият Акт за установяване на публично държавно вземане /АУПДВ/ е отхвърлен изцяло като незаконосъобразен.

Нещо повече, Фонд „Земеделие“ е осъден от АС да заплати 2 310 лв. съдебни разноски по делото на Бошкилов, включващи адвокатски хонорар, платена държавна такса, такса за възложена съдебно-икономическа експертиза.

На 02.03.2020 г. Фонд „Земеделие“ издава АУПДВ №01-6500/9305, с което се налага санкция на Венелин Бошкилов, а именно връщане на отпуснатите 36 048 лв. по европейски инвестиционен проект, мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ от ПРСР 2007 – 2013 г., реализиран в края на 2015 г.

По искане на Бошкилов, към делото е назначена и изготвена съдебно-икономическа експертиза /СИЕ/ от независимо вещо лице, назначено от съда.

Връщането на финансовите средства е поискано от Фонда, защото според тях не е изпълнен изцяло проектът от стопанина Бошкилов за закупуване на нова земеделска техника – трактор и прикачен инвентар към него. Икономическата експертиза обаче доказва точно обратното, че проектът е изпълнен изцяло и без отклонения и именно затова Фондът е превел финансовите средствата на Венелин Бошкилов в края на 2015 г.

От фонда твърдят, че Бошкилов не е изпълнил прогнозните финансови показатели за 2016, 2017 и 2018 г., заложени в бизнес плана му за развитие на стопанството, а само около 11 % от тях , което подлежи на санкция. Икономическата експертиза доказва, че това не е така, защото Бошкилов е изпълнил 42 % от финансовите показатели и за този процент изпълнение не се налага такава по вид и размер санкция.

От Фонда твърдят, че като не е достигнал изпълнение на финансовите показатели и не е изпълнил изцяло европейския проект, земеделското стопанство на Бошкилов не е жизнеспособно и икономически устойчиво. Експертизата доказва точно обратното, че стопанството през 2016, 2017 и 2018 г. е завършило счетоводно дейността си на нетна печалба.

Нещо повече, вещото лице е проверило и 2019 г., която не обект по делото, и тя доказва отново тенденцията на формиране на нетна печалба, икономическо развитие, последователност и жизнеспособност на стопанството на фермера Венелин Бошкилов.

Според вещото лице Бошкилов е изпълнил и целите на Наредба  № 8 от 03.04.2008 г. по която се отпуска и одобрява проекта по мярка 121, както и че са изпълнени целите на бизнес плана му, защото е постигнал подобряване на цялостната дейност и конкурентоспособност на стопанството си, а от там и конкурентоспособността на земеделието в страната ни, именно чрез преструктуриране и развитие на материалните мощности.

Според съда всичко това води до насърчаване и въвеждане на нови процеси и технологии, които допринасят за производството на качествени земеделски продукти – биологично производство на биологично грозде. Изпълнена е и другата цел на Наредбата, а именно подобряване опазването на околната среда, защото чрез прилагането на биологичен/екологичен начин на  производство в стопанството на Бошкилов се постига опазване на компонентите на околната среда-въздух, почва, вода.

Съдът е счел, че няма нарушение на поетите договорни, нормативни и правни отношения от Венелин Бошкилов, представляващи основание Фонда да поиска връщане на изплатените вече 36 048 лв. Напротив, съдът приема, че оспореният АУПДВ е издаден в противоречие на материалния закон и се явява незаконосъобразен, при  допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK