В навечерието на 4 февруари: РСМ и България с призив за спокойно честване

Снимка: Infomreja.bg

Оливер Спасовски също призова всички граждани към спокойствие

Призив за спокойно отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев отправиха силовите министри в РС Македония, съобщи кореспондентът на БТА там.

Министрите на външните работи Буяр Османи и на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски, както и синдикатът на полицаите в страната изпратиха апел за спокойно честване на 4 февруари, когато се навършват 151 години от рождението на Гоце Делчев.

„На 4 февруари, когато се покланяме пред гроба на Гоце Делчев, ние се покланяме пред неговата визия за културно съревнование между народите. Призовавам за достойно, мирно честване на деня, в който отдаваме почит на неговия идеал за напреднали общества и за изграждане на цивилизационни ценности“, каза Османи в обръщението си към обществеността в Република Северна Македония.

Външният министър на югозападната ни съседка подчерта, че всеки гражданин на Република България, а и на всяка друга държава, е добре дошъл в Северна Македония и „всеки трябва да се отнася с уважение към страната ни и към македонския народ”.

Припомняме, преди седмици македонският президент Стево Пендаровски обяви, че български евродепутат и политици няма да са добре дошли за това честване. Думите му бяха след заседание на Съвета по сигурността.

Македонският външен министър Османи призова гражданите в Република Северна Македония да не се поддават на провокации, за да защитят интересите на държавата.

„Нека покажем зрялост и да не позволим национализмът да се подхранва чрез реч на омразата и пренебрежение. Ние сме страна с европейска перспектива. Със своите традиции на междуетнически диалог, сплотеност и мирно разрешаване на двустранни спорове ние сме пример в света. Нека не позволяваме на провокатори да похитят нашето европейско бъдеще или да влошат имиджа, който сме изградили като държава. Това е в интерес на всички граждани и общия прогрес", казва в обръщението си Османи.

Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски също призова всички граждани към спокойствие.

„Трябва да намалим напрежението в ситуация, която безотговорни политици, групи и лица искат да влошат. Няма да допуснем никаква ескалация, инцидент или унижение на македонския народ и държава от когото и да било. Искам да изпратя ясно послание към политическите субекти и политиците да бъдат отговорни в този процес. Тъй като безотговорността не е добра за гражданите и държавата, мирът и стабилността са отговорност на всеки един от нас”, казва Спасовски.

Той призова гражданите да не се поддават на призивите на каквито и да било политически субекти, защото институциите, които гарантират мирно и спокойно провеждане на отбелязването на годишнината на Гоце Делчев работят и „никой не трябва и няма да има право да стои над държавата”.

От полицейския синдикат, който включва в себе си работещи в МВР, Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и Управлението на финансовата полиция се обърнаха към членовете си с призив да изпълняват „последователно своята работа и работни задачи в съответствие със законовите разпоредби на Република Северна Македония, да не уронват доброто име на институцията, в която работят и да не се поддават на провокации на активисти на политически партии и други групи”.

„Службите за сигурност трябва да бъдат освободени от партийни или други влияния, защото само деполитизирани служби за сигурност могат да гарантират сигурност, върховенство на закона и безпристрастно прилагане на законите за всички. В същото време призоваваме политическите партии и техните представители, както и всички други радикални групи да не плашат нашите членове и въобще всички служители на службите за сигурност, защото времето на заплахите и изнудването е минало време и не може да се сплашат представителите на синдиката и службите за сигурност”, пишат от синдиката.

Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари бе оценено като с висок риск за сигурността на заседание на Съвета по сигурност към президента на страната Стево Пендаровски. В изявление след работната среща на двамата министри на вътрешните работи на България Иван Демерджиев и на Република Северна Македония Оливер Спасовски в понеделник, Спасовски каза, че няма да бъдат допуснати инциденти по време на отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие. Демерджиев пое ангажимент хората, които ще дойдат от България, за да почетат Гоце Делчев, „да не участват в правонарушения или провокации”.

От Патриотичния съюз на ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че ще организират "стража" на гроба на Гоце Делчев, а от началото на седмицата около църквата "Св. Спас" в Скопие, където е гробът на Гоце Делчев има полицейско присъствие, като от вчера вечерта съседните улици са затворени, а в рамките на отбелязването на годишнината утре по една от тях ще има специален режим на движение, за да могат желаещите да почетат Гоце Делчев да го направят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK