С консервиране на лозови листа за едно от традиционните ястия през всички сезони в хаджидимовското село Абланица, домакините започнаха подготовката и попълването на поизпразнените мазета със зимни провизии.
Сега е сезонът, който използва всяко семейство в Абланица, за да сложи в буркани лозови листа за вкусните сарми, приготвяни от сръчните абланичанки.
Берат се предимно листа от нетретирани с химикали лози, които се завиват по десетина, като посолените лозови пашкулчета се подреждат плътно в бурканите.
Всяка домакиня си има свой начин за съхранение. Някои изваряват бурканите по няколко минути, за да се затворят капачките. Други подреждат осолените лозови листа във фризера и когато се наложи да правят сармички с тях, леко ги попарват, за да ги освежат.
Традиционно в Абланица съхраняват лозовите листа в буркани. Няма мазе, в което да не присъстват консервирани лозови листа, както и няма празник в селото без лозови сармички на трапезите.
Така между копаенето и старта на беритбата на тютюна жените от Абланица започват като работливите пчелички да пълнят с различни консервирани продукти ракли, шкафове и мазета за следващата зима.