Урсула фон дер Лайен постави началото на Глобален алианс срещу трафикантите на мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това стана на конференция в Брюксел с представители на 57 страни от света

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави началото на Глобален алианс срещу трафикантите на мигранти, съобщава италианската медия Скай Ти Джи 24.

Началото на глобалния алианс беше поставено на конференция в Брюксел вчера, в която участваха представители на 57 страни от света.

"Трафикът на мигрантите е глобално и общо предизвикателство. Трябва да започнем нова ера на сътрудничество", заяви председателката на ЕК.

"Знаем колко е трудно да се противопоставим на трафика на мигранти, но когато обединим силите си, постигаме напредък", отчете Фон дер Лайен.

"След посещението ми на остров Лампедуза обединихме сили с Италия. Управлението на (миграционната) кризата е важно, но не достатъчно. Нужен е системен отговор, който да изключва трафикантите от тези дейности", подчерта Фон дер Лайен. Тя добави, че е необходимо установяването на нови двустранни партньорства, които да се фокусират върху пътищата на миграцията, но също има нужда и от един глобален алианс".

Организираната в Брюксел конференция беше обявена от председателката на ЕК още през септември в нейната реч за състоянието на съюза, припомня италианската медия.

Сътрудничеството между страните от ЕС беше централният фокус в речта на председателката на ЕК при откриване на конференцията вчера. "Трябва да сътрудничим между страните членки и учрежденията с един единствен европейски център, който да координира информациите. Европол трябва да увеличи собствените си сили, за да подкрепи страните членки", каза Фон дер Лайен и обяви актуализация на европейското законодателство, за да стане по-ефикасна борбата срещу трафика на мигранти.

"Трябва да предотвратяваме и да разубеждаваме хората да поверяват живота си на трафикантите. Най-добрият начин да се спаси живота на хората  е да се избегне те да предприемат това пътуване", каза Фон дер Лайен.

Председателката на ЕК акцентира и върху новото европейско предложение за по-ефикасни действия на ЕС в борбата с трафика на мигранти. "Ще работим заедно за актуализиране на законодателството на ЕС и за прилагане на протокола срещу трафика на мигрантите, за да засилим ролята на Европол и да направим по-силен европейския център срещу трафика на мигранти", подчерта тя. "Трафикът на мигранти е едно глобално и общо предизвикателство. Трябва да обединим нашите сили. Да започнем една нова ера на сътрудничество чрез глобален съюз за борба срещу трафикантите. Трябва да дадем по-добра възможност на милиони хора. Затова отправяме призив за действие, който е насочен към всички, които искат да се присъединят към нас", заяви Фон дер Лайен. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK