Унгарско-американска среща обсъжда прекратяване на военната помощ на САЩ за Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Орбан е възприеман като най-близкия съюзник на руския президент Владимир Путин в ЕС

Съюзници на унгарския министър-председател Виктор Орбан ще проведат среща при затворени врата с републиканци във Вашингтон, за да окажат натиск за спиране на американската военна помощ за Украйна, съобщава британският в. "Гардиън", който се позовава на собствени източници.

Днес членове на Унгарския институт за международни отношения и служители на унгарското посолство във  Вашингтон ще започнат двудневна конференция с домакин консервативната фондация "Херитидж", посочва БТА.

Първият ден на срещата включва изказвания в рамките на панели, посветени на войната в Украйна, както и на теми като "трансатлантическите културни войни". Според източник от американската Републиканска партия някои от участниците, включително републикански членове на Конгреса, са били поканени да участват в закрити разговори на следващия ден.

Срещата се организира в условията на напрегнати дебати във Вашингтон за бъдещето на Украйна. В сряда републиканците в Сената блокираха спешно финансиране за войната в Украйна. Белият дом предупреди, че без действия от страна на Конгреса средствата за доставка на въоръжение за Киев ще свършат до края на годината.

Дипломатически източник, близък до унгарското посолство в САЩ, е заявил: "Орбан е уверен, че помощта за Украйна няма да мине през Конгреса. Затова той се опитва да блокира подкрепата и от Европейския съюз".

Възприеман като най-близкия съюзник на руския президент Владимир Путин в ЕС, той беше сниман преди два месеца да се усмихва и да си стиска ръката с него в Пекин.

Фондацията "Херитидж" е водеща в Проект 2025, коалиция, която извършва подготовка за следващата консервативна президентска администрация в САЩ. Организацията е и изявен опонент на американската помощ за Украйна.

Някои консервативни републиканци в САЩ се изказват за прилагане на "унгарския модел" на американска почва, особено по отношение на имиграцията и на семейната политика. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK