Ученици от Езикова гимназия бяха публика на съдебни дела в Районния съд в Кюстендил

Снимки: Районен съд - Кюстендил

Днес в Районния съд се проведе Ден на отворените врати

Ученици от 11-те класове на Езикова гимназия „Д- р Петър Берон“ гостуваха в Ден на отворените врати в Съдебната палата в Кюстендил, в Деня на конституцията и професионален празник на юристите и съдебните служители. Той бе организиран от Районен съд – Кюстендил, съвместно с Районна прокуратура. Те участваха и в проекта „Моята дума“.

Учениците от Езикова гимназия, профил „История“ с преподавател Елена Мирчева, бяха посрещнати в една от съдебните зали на Районния съд от заместник–председателя на съда, съдия Светослав Петров, районния прокурор Албена Разсолкова и нейните заместници Крум Крумов и Радостина Стоянова.

Гостите бяха публика на съдебни дела в Районен съд – Кюстендил, под председателството на административния ръководител на съда, съдия Чавдар Тодоров, сред които наказателно от частен характер дело, по тъжба за нанесена лека телесна повреда при конфликт между двама кюстендилци по време на ремонт. Делото бе прекратено поради постигане на извънсъдебно помирение. Съдия Тодоров разгледа и дело с обвиняем за неплащане на издръжка на дете.

Съдия Светослав Петров разказа на гостите в Деня на отворените врати за работата на районния съдия, за видовете дела – наказателни и граждански, за участието в наказателния процес на съдебните заседатели, както и за видовете мерки за неотклонение.

Районният прокурор Албена Разсолкова акцентира върху делата за държане и употреба на наркотични вещества, за управление на МПС след употреба на алкохол или наркотици. Учениците получиха и специално разработена от Районна прокуратура – Кюстендил, брошура „Животът е безценен!  Не го заменяй за дрога!“

„Не си правете експерименти с наркотици, райски газ, алкохол. Това не е модерно. Не ставайте зависими“, призова учениците прокурор Разсолкова.

Учениците проявиха желание и разгледаха арестантските помещения в Съдебната палата, със съдействието на „Съдебна охрана“.

Те участваха и в проекта "Моята дума", като написаха на импровизираното табло в съда своите послания към обществото.

Децата получиха като подарък Конституцията на Република България и комплект от образователните материали на ВСС. Посещението бе част и от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, за учебната 2023/ 2024 г. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//