Турският външен министър: Дълбока историческа несправедливост стои в основата на палестинския проблем

Снимка: БГНЕС

Хакан Фидан критикува и западните държави , че "мълчат пред зверствата" на Израел

Дълбока историческа несправедливост стои в основата на проблема в Близкия изток, заяви турският министър на външните работи Хакан Фидан, цитиран от частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Не е възможно да се прекъсне спиралата на насилието в региона, без да се компенсират дълбоките исторически несправедливости и незаконността, които са в основата на палестинския въпрос", каза днес турският първи дипломат по време на изказване в парламента.

Фидан критикува и западните държави за това, че "мълчат пред зверствата" на Израел. 

"Срамно е, че незаконната обсада и нечовешките нападения в Газа все още продължават. Още по-ужасно е, че западните държави, които имат влияние върху Израел, мълчат пред зверствата в Газа и безусловно подкрепят Израел. Тази ситуация може да открехне вратата за други кризи и да доведе до непредсказуеми съюзи", предупреди турският външен министър.

Фидан посочи, че досега Турция е изпратила 11 самолета с хуманитарна помощ в Египет, за да стигнат до Газа, както и голям кораб, натоварен с полеви болници, медицинско оборудване, лекарства и други хуманитарни доставки, който също вече е пристигнал в Египет.

По думите му Турция остава ангажирана с членството в ЕС и продължава да провежда конструктивни политики за подобряване на сътрудничеството и диалога във всички области.

"Пред лицето на геополитическите предизвикателства е важно да се постигне напредък в отношенията между Турция и ЕС въз основа на конкретна и положителна програма", каза той. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK