Тридневен траур в Симитли

снимка: Община Симитли

Петък, събота и неделя са дни на траур в община Симитли. Местният парламент заседава на извънредна сесия в момента. Общински съвет ще гласува тридневен траур заради инцидентите в рудник „Ораново”.

Тази сутрин минни спасители откриха телата на Иван Лазаров и Николай Михайлов. Двамата миньори бяха затрупани в подземната галерия от свлачище на 16-ти юли. В същия ден под тонове кална маса извадиха телата на миньорите Асен Стойнев и Христо Младенов. Младите мъже от Крупник Иван Лазаров и Николай Михайлов бяха 18 дни в неизвестност.

Днес изпращат в последния му земен път и 49-годишния Асен Грънчаров от Благоевград, миньор в рудник „Ораново” който издъхна в забоите на мината в четвъртък.

Такава трагедия местните в симитлийско не помнят. Пет жертви в мината.

През пролетта и есента на 2007 година инциденти в рудника отнеха живота на общо четирима миньори. Следствията за двата инцидента отдавна са приключили, за четирите живота, угаснали без време, вина и виновни няма.

За инцидента от 16-ти юли в рудник „Ораново”, който погреба четирима млади мъже, енергийният министър Драгомир Стойнев бе категоричен: „Налице е опасна, престъпна симбиоза между администрацията и некоректния бизнес. Отговорност носят и администрацията и всички контролни органи.”

 

снимка: Община Симитли

КОМЕНТАРИ

Анонимен11:13 - 02.08.2013
Поклон пред паметта на отишлите си без време петима миньори. Съболезнования на близките им! Трагедията в рудник "Ораново-Пирин" е олицетворение на тоталното безхаберие на управляващите държавата на всички нива през последните 23 години!
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//