Тренировка на мисията „Air Policing“ в небето над България и Румъния

Снимка: Ministry of Defence

В ролята на „самолет-нарушител“ бе военно-транспортен самолет „Спартан“ C-27J

Двойка МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево и двойка F-16 от летище Фетещи на румънските Военновъздушни сили успешно изпълниха днес,  1 октомври, мисията „Air Policing“. Това стана по време на българо-румънската летателна тренировка „Blue Bridge 2021“.

В ролята на „самолет-нарушител“ бе военно-транспортен самолет „Спартан“ C-27J от авиобаза Враждебна. Тренировката премина в две фази на съвместни действия. Първо двойка дежурни МиГ-29 излетя от авиобаза Граф Игнатиево със задача прехват, визуална идентификация и съпровождане на „самолета-нарушител“ до напускане на българското въздушно пространство. Двойка F-16 от състава на румънските Военновъздушни сили отработи действията по приемане, съпровождане и принуждаване за кацане на военно-транспортния самолет в Румъния. 

Вторият етап от сценария повтори действията по ескортиране и предаване от румънските на българските изтребители на „Спартан“ C-27J.

Тренировъчните полети „Blue Bridge“ за подготовка на екипажите, носещи бойно дежурство, се провеждат ежегодно от 2012 г. Целта им е постигане на точна координация и добра оперативна съвместимост при извършването на презгранични операции за контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK