Традиционна изложба за Деня на народните будители откриха в кюстендилската галерия

снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Традиционна изложба, посветена на Деня на народните будители, откриха в навечерието на празника в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора”. Творбите, на които имаха възможност да се насладят кюстендилци, са от фонда на културния институт, а с тях се отправя послание към всички поколения родолюбиви българи.

Изложбата бе открита с кратко прочувствено слово от ученика от 6 ОУ „Паисий Хилендарски” – Алекс Бориславов. Образи на велики личности на българското Възраждане – просветители, учители, духовници, борци за свобода, тази плеяда от радетели за национално самосъзнание, образование и християнско извисяване винаги ще определя посоката на нашето бъдеще.

Рисунките на будителите и събраните снимки на някои от тях, както и на известни и по-малко познати български манастири, са дело на художника проф. Асен Василиев, роден в Кюстендил през 1900 г. Самият негов живот е пример за път на истински будител, чиято най-важна цел е да проучи и съхрани културно-художественото наследство на България. Той подготвя и кратка автобиография на всеки от будителите, издава книгата „Трем на Българското възраждане” и я разпространява със собствени средства. Колекцията на проф. Асен Василиев „Будители” е собственост на кюстендилската художествена галерия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn