Танева от Петрич: До дни започва плащането по de minimis за плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза

Снимки: МЗХГ

Министърът се срещна със земеделски производители в Петрич

След 16 септември ще започне поетапното изплащане по de minimis за сектор „Плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза“. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща със земеделски производители в Петрич.

Тя допълни, че в момента се извършват проверки на подадените заявления. "22 млн. лева вече са изплатени по тази схема на животновъдите в страната. За област Благоевград над 1630 животновъди са получили средства чрез помощта. Над 4100 пчелари също усвоиха средства по „de minimis“ у нас", поясни министър Десислава Танева.

Тя посочи, че са създадени максимално облекчени условия за стопаните, кандидатстващи по de minimis и извънредната мярка COVID-19, които са програмирани по начин, по който е възможно бързо разплащане.

По думите й, по отношение на контрола, в този мандат проверките са завишени в пъти повече на брой, спрямо изискванията по Европейския регламент.

„Резултатите показват, че нивата на грешките, които се откриват у нас, са под тези на други страни-членки. Земеделските служби работят с максимално натоварване, включително и по повод допълнителните мерки за подкрепа, които предоставихме“, каза още Десислава Танева. Тя изтъкна, че целта е да се отклонят опитите за измами и да има сигурност, че средствата отиват при истинските земеделски производители.

По повод кризисните ситуации с пандемията от COVID-19 и сушата в страната тази година, министър Танева обясни, че  от страна на държавата се прави всичко възможно аграрният отрасъл да е устойчив.

„Към момента по подмярка COVID-1 са кандидатствали над 23 хил. земеделски стопани. Приемът на заявления по нея ще продължи до 21 септември 2020 г."  посочи земеделският министър. По време на срещата, министър Танева подчерта, че акцентът в Стратегическия план за Новата ОСП трябва да бъде сдружаването на земеделските производители. По думите й, то ще даде възможност за облекчаване на административните такси на малките производители и на реализацията на продукцията им.

„Само чрез обединението на групи производители може да се получи и по-висок доход за стопаните, които отглеждат земеделските култури“, категорична бе министър Танева. Тя призова земеделските стопани да търсят по-висока подкрепа и в „зелената архитектура“, за да имат добавки върху познатите им директни плащания.

Десислава Танева припомни за изготвения Наръчник със зелени практики, в който земеделските производители е необходимо да се задълбочат и да преценят кои са най-адаптивните от тях към стопанствата им. Целта е същите да залегнат в Националния стратегически план. „Разплащането по извънредните мерки COVID-1 и COVID-2 е предвидено за 16 октомври. След тази дата административната система ще бъде ангажирана с разплащанията по различните направления по директни плащания“, каза земеделският министър.

На срещата в Петрич присъстваха Андрей Новаков, евродепутат в групата на Европейската народна партия (ЕНП), и кметът на общината Димитър Бръчков.

По време на визитата си в Пиринско, земеделският министър се срещна и с животновъди в Разлог. Те  благодариха  за бързото и улеснено кандидатстване по извънредните помощи и съответно навременното получава на субсидиите си. В Разлог министър Десислава Танева съобщи, че за Област Благоевград са одобрени 455 проекта по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Инвестициите са на стойност близо 128 млн. лв., от които около 13 млн. лв. са по общински мерки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK