Съдия и прокурор гостуваха на ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Дупница

Снимки: Районен съд - Дупница

Те запознаха децата с професиите следовател, прокурор, съдия и статута на магистратите

Съдия Страхил Гошев от Районен съд – Дупница, и прокурорът от Районна прокуратура - Марияна Кожухарова, се срещнаха с ученици от 6-ите класове на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Дупница.

Те запознаха децата с професиите следовател, прокурор, съдия и статута на магистратите. Коментирани бяха престъпленията – убийство, държане и разпространение на наркотици, трафик на хора, управление на МПС без свидетелство за управление или след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Срещата бе част от Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2020/ 2021 г.”

„Бъдете разумни!“, призова учениците съдия Страхил Гошев, като изрази убеденост, че те ще бъдат достойни граждани на Република България. Като наказателен съдия, той им показа и разказа за Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.

Възможните наказания според НК са от най-лекото – „Обществено порицание“ до най-тежкото „Доживотен затвор, без право на замяна“.

„Съдът е мястото, където трябва да тържествува Истината“, заключи съдия Страхил Гошев. След негови въпроси, учениците определиха „убийството“ като най-тежкото престъпление, а той им насочи вниманието към не по-малко тежките престъпления, свързани с наркотици и с трафик на хора.

Коментирана бе темата и с киберпрестъпленията и възможните опасности, които крият интернет и социалните мрежи.

Прокурор Марияна Кожухарова акцентира на работата на прокурора и на търсенето на доказателства за разкриване на престъпленията, като даде примери с кражбите и държането или разпространението на наркотични вещества. Тя призова децата да не участват в прояви на агресия, да бъдат толерантни един към друг и да сигнализират, когато са станали свидетели на престъпление.

Всеки един от учениците получи комплект от образователните дипляни на ВСС, а най- активните в дискусията получиха и Конституцията на Република България, за спомен от срещата.

Районен съд - Дупница, участва в Образователната програма на Висшия съдебен съвет и МОН, съвместно с Районна прокуратура – Кюстендил, териториално поделение в Дупница.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2