Свиленски: Борисов призна, че управлява през служебния кабинет на Радев

Снимка: БСП

„Президентът Радев се отрече от левите политики, когато замрази доходите на хората“

"Чува се клишето, че БСП е отстъпила от левите ценности, но някой каза ли с какво? С това, че вдигна пенсиите и минималната работна заплата? С това, че направи безплатни детските градини и яслите? С това, че осигури 300 лв. на българските деца за първия учебен ден? Това е лявата политика." Това заяви членът на Националния съвет на БСП и досегашен заместник-председател на парламентарната група Георги Свиленски в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той подчерта, че лидерският въпрос на е на дневен ред в БСП и предстоящият Конгрес ще бъде рутинен.

"Сергей Станишев не само, че няма, а може би не трябва да се кандидатира за лидер на БСП. Той е нанесъл доста щети на партията и е по-добре да си остане редови член. А и трябва да отговори за най-големия корупционен скандал в ПЕС, докато беше председател", коментира Свиленски.

Социалистът призова служебният кабинет да не обсъждат партии и политици, а да организират честни и прозрачни избори. "На Пеканов нали президентът и министър-председателят му казаха да не се бърка в предизборната кампания, защо дава оценки на БСП? Хубавото на това е, че стана ясно, че служебният кабинет - и първият на Донев, и сегашният - се намесват в предизборната кампания. Това беше казано и в доклада на ОССЕ", посочи той.

"След като получихме третия мандат, поканихме парламентарните партии на среща - да кажат искат ли да има правителство. Три от партиите не дойдоха, а четирите, които дойдоха, казаха, че не искат правителство. Трябва да е ясно на българските граждани кой ги изпраща за пети път за 2 години на избори", каза Свиленски по темата и добави: "Борисов сутринта говори едно, вечерта - друго. Ние си имаме решение и то няма да бъде променяно".

"Проблемът с лидерството на Корнелия Нинова е, че не допуска от 7 години вътрешни и външни сили да съберат БСП и ГЕРБ в управлението. Това няма да ѝ го простят никога", добави Георги Свиленски.

"Мая Манолова говори по студията за коалиция между БСП, ГЕРБ и ДПС, но тя беше тази, която се молеше на Борисов да я подкрепи за омбудсман.Тя си позволи да разкритикува, забележете, минималната работна заплата - нещо, за което дори десните ни подкрепиха за увеличаването ѝ на 50% от средната", каза още социалистът.

По неговите думи ръководството на БСП през години не си е позволило една дума да кажа срещу президентската институция, но от Президентството още от третия ден са разкритикували правителството, в което участваше БСП. "Ние не се караме нито с Радев, нито с Йотова, но няма как да допуснем моделът "ГЕРБ", срещу който се борим 7 години, да бъде отново вкарам във властта. Това беше признато и от Борисов, който каза: "Моите хора от вторите етажи на властта днес управляват България през служебния кабинет." Така, че това, което говорим от две години, Борисов си го призна, а хората могат да го видят в цялата държавна администрация", коментира той.

Георги Свиленски посочи, че президентът Радев, който е бил избран с гласовете на българските социалисти, се е отрекъл от левите политики. "Когато неговият служебен кабинет замрази минималната работна заплата, не внесе бюджет, не подкрепи бизнеса, който трябва да изработи парите за социалната политика. На всичко това трябва да отговори Радев. В същото време, това служебно правителство бе залято от сигнали за корупция за продажба на недвижими имоти", подчерта той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK