Светлинна сигнализация ще предупреждава за трамваи при Руски паметник

Снимка: БГНЕС

Такава сигнализация трябва да бъде създадена и на други места в града

Светлинна сигнализация ще предупреждава водачите, намиращи се в кръговото движение при Руски паметник, за идващ трамвай. Предложението е на инж. Цанко Симеонов от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, който пред БГНЕС обясни защо е нужно поставянето й в този участък.

„Кръстовището е изключително натоварено в делнични дни. В час пик има трамваи, които преминават на почти всяка минута. Това затруднява както движението на трамваите, така и на моторните превозни средства. Целта на тази сигнализация е да бъде разрешен този проблем“, посочи Симеонов мотивите си да предложи това решение. Той поясни, че първоначалната идея на Общината била да се поставят светофари, което според него не са подходящи в случая, защото ще доведат до огромни тапи и парализиране на трафика.
„Спирачният път на трамваите е много по-голям, отколкото на моторните превозни средства. Триенето при гума-асфалт е много по-сериозно, отколкото при два метала както е при колело-релса. Нерационално е да се спира трамваят, той трябва да преминава с предимство така, както му е гарантирано в Закона за движение по пътищата. А сигнализацията е за да подобри осведомеността на водачите, че предстои преминаване на трамвай“, обясни Симеонов.
За целта в участъка вече са поставени сигнализационните елементи, които трябва да заработят съвсем скоро и, които при приближаване на трамвай ще мигат в жълто.
“С два датчика – един, който е на контактната мрежа и един датчик, който ще бъде на релсите светлините се задействат и започват да мигат“, добави още той и подчерта, че те работят на принципа на сигнализацията, която има на железопътните прелези. Инж. Симеонов не е напълно удовлетворен от реализирането на одобрения му проект, тъй като на едно от най-важните места не е поставена такава светлина.

„На изхода от кръговото в посока тунела на НДК все още не са разположени тези светлини, които ще предупреждават водачите. Там е и най-рисковото място, защото водачите не могат да видят трамвая, който се пада зад тях. Това трябва да бъде изградено, в противен случай сигнализацията няма да е достатъчно ефективна“, коментира Симеонов.
По думите му такава сигнализация е необходима и на други места в града.
„Миналата година стана катастрофа между два трамвая на „Искърско шосе“ и тя беше предизвикана именно от това, че няма сигнализация, техника, която да гарантира, че в един участък няма два трамвая или в един участък, където може да премине трамвай да тръгне да преминава камион, както се беше случило преди 10 г. при Стоков базар „Илиянци“, където пожарна кола се блъсна в трамвай. Тези места са много в София“, заяви той и посочи, че такава сигнализация трябва да бъде изградена по „Джавахарлал Неру“, където има доста прелези, както и по „Искърско шосе“, където трамваите се движат по обособени трасета и с по-висока скорост.
Стана ясно още, че предстои пешеходната пътека на „Скобелев“ да бъде изместена пред спирката на тролеите в посока МВР болница. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK