Спасов и 29-годишен са с обвинения за хулиганство, третият се издирва

Снимка: Стоян Братоев, бТВ, стопкадър

След случаят с метрото от СДВР дадоха брифинг

Обвинения за хулиганство са повдигнати на Минчо Спасов и 29-годишен мъж след задействането на бутона, с който бе спряно движението на двете линии на метрото при Софийския университет.

Установено е едно от лицата – на 29 години, което напълно отговаря на записите от камерите. Той е арестуван за 24 часа. На по-късен етап е установен още един човек – който също напълно отговаря на записите от охранителните камери, каза директорът на СДВР.

Едно такова действие застрашава живота и здравето на гражданите. Една от мотрисите е останала в перона, защото е спряло напрежението, подавано по перона. Графикът на мотрисите е  нарушен за 9 мин. общо, допълни Хаджиев.

Общественото положение на едно от задържаните лица не кореспондира с демократичните действия на протестиращите, коментира той.

До данни на СДВР е образувано досъдебно производство. Има и наложена гаранция на лицата от 1500 лв. Повдигнати са обвинения за хулиганство.

Всички процесуални действия са извършени в присъствието на адвокати, заяви Хаджиев, след като снощи при ареста на Спасов Мая Манолова и адвокат Татяна Дончева заявиха, че в продължение на час адвокатите не са допускани да посетят задържаните.

Третият извършител все още не е установен.

Изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев заяви: Нашето метро е открито като тип. В края на релсовите пътища има бутони за авария. Бутонът е достъпен за всички, не е защитен. Единият влак влиза на перона и тогава прекъсва напрежението. Вторият влак обаче спира в перона, защото напрежението спира. При такова екстремно спиране се задейства аварийна спирачка, която застрашава живота на пътниците.

Извършителите не дават никакво обяснение за постъпката си.

За нас е без значение дали признават, или не, ние сме събрали достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения, каза Хаджиев.

На записите се вижда как извършителите натискат бутона и блокират едната линия. Служител тича към другия бутон, за да не бъде прекъсната и другата линя, но извършителите го изпреварват, натискат бутона и се изнасят по ескалаторите в посока университета.

Служител деблокира и другия бутон, за да излезе влака от перона.

Бутоните са ползвани няколко пъти от пътници, когато е имало паднал пътник на релсите, допълни Братоев.

МВР разпространи и кадри на спирането на метрото.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK