"Сова Харис": ГЕРБ поведе с 10% на ПП, БСП е трета сила на изборите

Снимка: Сова Харис

ИТН и Български възход минават бариерата от 4%

Осем партии биха влезли в парламента, ако изборите бяха днес, сочи проучване на „Сова Харис“ по поръчка на „Пик броудкастинг“ АД.

Изследването е представително за пълнолетното население на страната. Проведено е в периода 6-12 септември сред 835 български граждани, по метода стандартизираното „лице в лице“ интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,4%. 1% от извадката съответства на 66 324.

ГЕРБ-СДС биха получили подкрепата на 28,8% от респондентите, а „Продължаваме Промяната“ (ПП) – на 18,8%. Трета политическа формация е „БСП за България“ с 12,7%, следвана от „Възраждане“ с 10,4% подкрепа.

 Останалите четири политически формации, които преминават четирипроцентовата бариера, са ДПС – с 8,7%, „Демократична България“ – с 5,7%, „Има такъв народ“ – с 5,1% и „Български възход“ – с 4,8%.

Проучването показва, че 46,6% от хората са сигурни, че ще гласуват, а 16,1% - имат колебания. Категорично заявяват, че няма да гласуват 17,9% от хората.

Малко над 59% от респондентите считат, че парламентарните избори ще доведат до излъчването на стабилно управление, което ще преведе страната през криза, а 16,4% споделят обратното мнение.

Президентът Румен Радев е посочен за „водещ политик“ от 44,9% от респондентите. На второ място се нарежда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 37,5%, следван от съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков с 33,2%.

Председателят на БСП Корнелия Нинова е посочена за „водещ политик“ от 21,3%, а другият съпредседател на „Продължаваме Промяната“ - Асен Василев – от 15,4 на сто.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов получава одобрението на 11,3%, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов – от 10,7%, лидерът на „Български възход“ Стефан Янев – от 8,1%, а на „Има такъв народ“ Слави Трифонов – от 6,5%.

С равен процент подкрепа са лидерът на „Изправи се, България“ Мая Манолова и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ – с 4,8%. Вицепрезидентът Илияна Йотова е считана за „водещ политик“ от 3,8% от респондентите. Томислав Дончев от ГЕРБ получава 3%. Служебният министър-председател Гълъб Донев е одобряван от 2,0 % от запитаните. Другият съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов е одобряван от 1,9% от респондентите, а Никола Минчев от ПП – от 1,4%. /Dnes.bg/

Изследването е на „Сова Харис“  и е финансирано от „Пик броудкастинг“ АД. Проучването е представително за пълнолетното население на страната. Проведено е в периода 6-12 септември сред 835 български граждани по метода стандартизираното „лице в лице“ интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,4%. 1% от извадката съответства на 66 324.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK