Снежен ад и бедствия в страната

снимка: infomreja.bg, архив

Хиляди домакинства без електричество, бедствено положение в редица общини, скъсана дига на река, преливащи язовири, бедстващи хора, непроходими пътища – това е обстановката след мартенския сняг в страната, съобщи БГНЕС. Снежният ад погуби 65-годишен мъж в преспите до автобусната спирка в крумовградското село Горна кула.

Остава в сила обявеното бедствено положение в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград, Сърница, Гълъбово, Минерални Бани, Батак, Якоруда и село Ерул, община Трън. От МВР съобщиха, че малко преди 20.00 часа е възстановено преминаването на натоварени със стока камиони през ГКПП – Гюешево. Хеликоптер на Министерство на отбраната направи облитане на най-засегнатите от обилните снеговалежи райони. В 14 часа днес бе извършен оглед от въздуха на прекъснатите електропроводи в районите на Кърджали, Хасково и на другите места, където позволяваха метеорологичните условия.

В Смолянска област, по данни на службите към 18 часа днес, обстановката е сред най-усложнените в страната. За щастие към момента няма данни за бедстващи хора. Продължава работата по почистване на пътната инфраструктура и възстановяване на електропреностната мрежа. Екипи ПБЗН оказват съдействие за възстановяване на електрическото захранване на населените места. През последното денонощие в оперативния център при РСПБЗН - Смолян са приети и обработени над 80 сигнала за произшествия. Усилията на екипите бяха насочени към издирване и спасяване на хора.

Към момента проходими са проходите Смолян-Рожен-Чепеларе, Смолян-Пампорово-Чепеларе и Смолян-Смилян. Остават затворени проходите Превала от направление Смолян-Стойките-Широка лъка–Девин, прохода Мадан-Печинско-Златоград.

Съвместно със сили на ДГС се работи по отстраняване на паднали дървета. Пожарникари и спасители съдействат и на аварийните екипи при обхождат трасетата на електропроводите и освобождаването им от паднали върху тях дървета. Екипи на ПБЗН оказват съдействие и за пробиване на пътища към откъснати населени места на територията на област Смолян. На всички проходи е осигурено полицейско присъствие. Към момента няма данни за бедстващи хора. Осигурен е хляб за община Рудозем.

В област Хасково от началото на денонощието са получени над 20 сигнала - предимно за закъсали автомобили, за отводнявания на частни обекти и за отстраняване на паднали дървета. Продължава работата по почистване на затворените пътищата Крумовград–Ивайлоград, Димитровград–Симеоновград, Симеоновград–селата Свирково, Троян, Тянево, Дряново. Без електрозахранване остават села в общините Хасково, Ивайловград, Любимец, Симеоновград и Харманли.

В област Пазарджик от началото на денонощието спасителните екипи са реагирали на над 35 сигнала за произшествия. Остават в сила обявените бедствени положения в общините Велинград и Сърница. Там екипите на ПБЗН работят по отстраняване на паднали дървета и клони.

На територията на областта 57 населени места остават без електро захранване и водоснабдяване. Продължава да бъде затруднено движението по пътищата Велинград–Сърница, Велинград–Юндола, Белово–Юндола и Батак-Доспат. Спасителни екипи са транспортирали 12 души, нуждаещи се от хемодиализа, от болницата във Велинград до МБАЛ - Пазарджик.

Действията по евакуиране на блокираните в хижа "Христо Смирненски" 17 души продължават. От РСПБЗН – Велинград вече са доставили храна на хората, намиращи се там. Изпратен е роторен снегорин за цялостно разчистване на пътя до хижата.

На територията на област Пловдив все още има населени места без ток. Продължава работата на пожарникари и спасители по получените сигнали за отводнявания на обекти и отстраняване на паднали дървета. На територията на областта остават непроходими пътищата Перущица–село Скобелево, пътят за Кръстова гора, за село Манастир и за махалите "Лъгът" и "Балкан Махала", община Лъки.

Все още остават голям брой населени места без ток основно в общините Черноочене, Кирково и Ардино. Продължават да бъдат затворени част от основните и второстепенни пътища в област Кърджали за снегопочистване.

Остава в сила обявено бедствено положение на територията на община Гълъбово. Очаква се утре нивото на река Съзлийка в района на подстанция Гълъбово да започне да спада. Силите и средствата на община Гълъбово, Мини Марица и ПБЗН са насочени към укрепването на изградената временна дига около електрическата подстанцията.

Към момента част от град Гълъбово и селата Мусачево, Искрица, Медникарово, Главан, Помощник, Мъдрец, Искрица и кв. "Митьо Станев" продължават да бъдат на моменти без ел. напрежение. Аварийните екипи работят по изграждане на ново трасе и захранване с ел. напрежение на населените меса. На място продължават действията и на четири противопожарни екипа с 15 души, седем мотопомпи и 40 служители от община Гълъбово.

На територията на община Раднево продължава работа по отводняване на мазета и дворни места в кв. "Кантона" и селата Ковач, Любеново, Сърнево, Тихомирово и Тополяне. На място работят два екипа на РСПБЗН – Раднево. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора и необходима евакуация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK