Служители в Община Струмяни масово напускат по “взаимно съгласие”

Община Струмяни, снимка: infomreja.bg, архив

Служители на кметството в Струмяни масово подават молби за напускане. Общинарите от екипа на бившия кмет Валентин Чиликов били принуждавани да напуснат работните си места от новия общински управник Емил Илиев, съобщиха за ИНФОМРЕЖА потърпевши. 

Според твърденията на общинските служители, още в първия си работен ден новият кмет им обещал да запазят работата си в администрацията. Емил Илиев обявил, че до нова година няма да има уволнения, като през този период ще преценява качествата и възможностите на всеки общинар, след което ще има "леки козметични промени". 

Два дни по-късно на обща оперативка в кметския кабинет Илиев наредил на подчинените си до края на работния ден да подадат по две заявления - едното за напускане, а другото за заемане на същата длъжност на срочен трудов договор за три месеца. 

"Каза ни, че тези заявления няма да бъдат заведени в деловодството, тоест ще бъдат хвърчащи документи, които във всеки един момент могат да бъдат извадени и използвани, както и се случи. Това беше обаче само за общинските служители, които са на трудово правоотношение. За държавните служители не се отнасяше. До края на работния ден около 35 служители подадоха и от двата вида заявления", разказа Янислава Вангелова – старши експерт “Програми за развитие и евроинтеграция”, която работи в Община Струмяни от 2005 г. 

По думите на Вангелова след два дни 8 общински служители били освободени по взаимно съгласие на база незаведените молби от 15 ноември. Днес 12 души, работещи в кметството, подали писма, които този път завели лично в деловодството на Общината. "С тях уведомяваме, че с оглед на това, че не е взето отношение в законоустановения 7-дневен срок, който изтича в 17.00 часа на 22.11.2011 г. по подадените от нас заявления на 15.11.2011г., считаме, че предложението не е прието и това обезсмисля желанието да ги изтеглим. Вследствие на тези писма след 13 ч. същия ден започна завеждането на заявленията ни за освобождаване, подадени на 15-ти, и паралелно с това кметът издаде заповеди за освобождаването ни по “взаимно съгласие”, каза още Янислава Вангелова.

Тя уточни, че в отговор на това, че старите заявления се завеждат днес - 24 ноември, общинарите са поискали да внесат нови документи, с които искат да оттеглят вече подадените. "Изведнъж системата АКСТЪР блокира и ние се борихме от 16.15 до 16.45 ч. да ни приемат заявленията точно в този ден, като в същото време те ни връщаха заповедите за освобождаване, които ние отказахме да приемем. Въпреки всичко успяхме от 12 души да входираме заявленията на 9-ма за оттегляне на заявленията за напускане, които бяхме подали на 15-ти. По закон ние имаме право в деня на представяне на адресата – кмета на Община Струмяни, да изтеглим заявлението си. Ако не бъде изтеглено в същия ден, може да бъде изтеглено до изтичане на седемдневния срок със съгласието само на работодателя", обясни дългогодишният евроексперт в Община Струмяни. 

Според нея резултатът от днешните действия на общинарите с цел да си поправят грешката с подадените заявления за напускане е, че в края на работния ден са освободени "по взаимно съгласие" още седем служители.

"С дългогодишни служители от общинска администрация се държат като с престъпници. Хора, които оставиха в наследство на новото управление на Община Струмяни одобрени проекти за 10 млн. лева, които за община с мащабите на Струмяни са нещо изключително. Не заслужаваме такова отношение! Такова поведение на новото ръководство, наречено “Нов път за Община Струмяни", е жалко, обидно и недостойно", заяви Вангелова.

Общинарите са твърдо решени до последно да си търсят правата. В обща позиция те са категорични: "Няма да пзволим да се възползват от тежкото социално и икономическо положение на всички и безработицата, за да манипулират дългогодишни служители, които са работили за благото на тази община. Ние не сме престъпници и имаме права! Ако ние не успеем да се защитим – хора, които ежедневно в работата си боравят със закони и подпомагат местната власт за прилагането им, и да бъдем третирани като невежи, то тогава какво остава за обикновения човечец, който разчита на такива като нас да го напътстват и подпомагат в ежедневието и в реалния живот".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK