Словенското правителство ще отдели до 7 милиарда евро за щетите от наводненията

Снимка: Правителство на Словения

Това съобщи премиерът на Словения Роберт Голоб

Премиерът на Словения Роберт Голоб съобщи, че непосредствените щети от наводненията в страната този месец възлизат на 4,7 милиарда евро, но правителството подготвя закон за възстановяването, който предвижда разход от 6,7 до 7 милиарда евро за отстраняване на щетите в следващите пет години, предаде словенската агенция СТА.

„Непосредствените щети след наводненията възлизат на 4,7 милиарда евро по последна оценка. Правителството ще подготви през следващите седмици проектозакон за обновлението, който ще предвиди между 6,7 и 7 милиарда евро за отстраняване на щетите в наводнените през август райони в следващите години“, посочи Голоб при представянето на ребаланса на бюджета за 2023 г. в парламента днес.

Той отбеляза, че 520 милиона евро ще бъдат отделени с предложения ребаланс на бюджета. Най-значителният източник на средства за справяне с щетите от наводненията остава Европейският съюз, който ще даде около два милиарда евро.

Според Голоб чрез преразпределение на интегрални бюджетни средства и икономии на разходи ще бъдат получени около 1,1 милиарда евро, правителството очаква около 1,3 милиарда евро от солидарни вноски, а 350 милиона евро ще бъдат директно покрити от изплатени застрахователни премии. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK