След 25 години опити: Има воля за споразумение за Кресненския пролом и магистрала „Струма“

„Има потвърждение за разбиране на екологичните аргументи при избора на вариант за строежа на „Струма“

След 25 годишни опити на различни управляващи и ръководства на Агенция “Пътна инфраструктура” да прокарат автомагистрала „Струма“ през екологично чувствителния Кресненски пролом, има надежда най-после проектът да бъде реализиран и природата ще бъде опазена в съответствие с националното и европейско природозащитно законодателство.

След срещи на местните хора от Кресна, Коалицията "Да спасим Кресненското дефиле" с Борислав Сандов, министър на околната среда и водите, и с Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие, има потвърждение и от двете страни за разбиране на сериозността на екологичните аргументи при избора на вариант за строителството на този участък на магистрала „Струма“.

Имаме уверенията и на двете институции, че пристъпват към разработването на нова екологична оценка за избор на вариант извън пролома съгласно забележките на Европейската комисия от 2019 г. и Препоръка 212 на Комитета на Бернската конвенция от декември 2021, заявяват от Екологично сдружение “За Земята” и Институт за зелена политика, част от коалиция „Да спасим Кресненското дефиле“.

„Отчитаме този напредък като единствения възможен път за реализиране на проекта, одобрението на европейски средства за финансирането му и избягването на санкции за нарушаване на природозащитното законодателство. И днес, както и през тези 25 г., нашата позиция е, че само вариант извън пролома е и най-доброто решение за местните хора осигуряващо  достъпът до техните имоти, градини, лозя, както и туристически атракции и други дейности на малкия бизнес там", казва Даниел Попов от „Да спасим Кресненското дефиле“.

Природозащитниците припомнят, че след независимата експертна мисия на Бернската конвенция, която се състоя през август 2021, и включи всички заинтересовани страни, включително местни жители и рафтинг клубове, българското правителство прие препоръки и се съгласи на съставяне на консенсусни работни групи, които да намерят решение за спорните въпроси за отсечката в Кресненския пролом.

Експертите отчетоха нуждата от запазването на локален път, за да се реши въпросът с пътната безопасност и да се защитят и местните хора, и бизнеси в Кресна. Вариантите, отговарящи на изискванията за опазване на природата и спазване на пътната безопасност, са построяване на дълъг тунел или т.нар. пълен източен обход при изнасяне на двете платна извън Кресненския пролом на изток (т.нар. Г20).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5