Славов: Гешев загуби легитимация като главен прокурор още в началото на неговия избор

Снимка: БГНЕС

Министърът поясни, че през новата седмица ще свика Пленум на Висшия съдебен съвет

"Гешев загуби легитимация като главен прокурор още в началото на неговия избор, толкова много провинения и нарушения имаше. Тогавашното мнозинство във ВСС не го освободи. Хора, които доскоро бяха монолитното мнозинство зад главния прокурор, се обърнаха на 180 градуса. Това остави впечатление за външна намеса в целия процес". Това каза пред БНР министърът на правосъдието Атанас Славов. 

"Нямаше съмнение кой ще наследи Иван Гешев, но имаше в начина, по който беше избран Борислав Сарафов - в рамките на часове и без обсъждане, както и при липсата на възможност публично да се защити аргументацията за този избор. От самото начало Сарафов тръгва с ниска степен на доверие, и поради начина, по който беше осъществен неговия избор". коментира той. 

Славов поясни, че през новата седмица ще свика Пленум на Висшия съдебен съвет, на който твърдения, опасения, страхове и внушения за външна намеса в този процес да бъдат сложени на масата и да се установят фактите. 

"На заседание ще инициирам допълнителна точка - обсъждане на компетентността на органа по избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор... Дали да има искане за освобождаване или оставка на Сарафов, има процес, който трябва да бъде извървян". 

По думите на Атанас Славов първият тест за Сарафов ще бъде при избора му на заместници: 

"Ако иска да работи за успокояване на напрежението в системата на прокуратурата, трябва да предложи за свои заместници хора, доказали своя интегритет, които имат професионални качества, които са познати в системата като такива, които не са изпълнявали поръчки... Има нива в прокуратурата, които трябва да минат през проверка за интегритет и професионализъм, след като са изпълнявали поръчки, идващи от главния прокурор. Не бива да демонтираме един модел с простото му обръщане с обратен знак. Ако видим, че Сарафов влиза удобно в обувките на Гешев, използвайки същите методи, това е ясен сигнал какво ще последва". 

Министърът е категоричен, че към избор на нов състав на Висшия съдебен съвет и на нов главен прокурор може да се пристъпи едва след провеждането на конституцинни промени. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK