Скопие допука отказ от "Отворени Балкани", ако Белград е замесен в атаката в Косово

Снимка: БГНЕС

Мнението изрази министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи

Ако се докаже, че има държавна намеса от страна на Сърбия в събитията в Северно Косово, Северна Македония ще трябва да преразгледа участието си в инициативата "Отворени Балкани", смята министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, информира ДНЕВНИК.

"След събитията в Косово на 24 септември смятам, че Сърбия трябва да положи усилия да докаже, че не е замесена в тях, защото ако има някаква държавна намеса, това наистина прави невъзможно за нас да участваме в "Отворени Балкани", защото идеята за инициативата беше преди всичко помирение", каза в интервю за телевизия Телма Буяр Османи.

На 24 септември в с. Банска, Северно Косово, бе убит един косовски полицай, а в последвалата престрелка загинаха и трима косовски сърби, част от организирана въоръжена група.

Доскорошният заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби "Сръбска листа" Милан Радойчич пое в петък цялата отговорност за събитията, но неговият адвокат Горан Петрониевич подчерта, че Радойчич не носи отговорност, защото по думите му не той, а въоръжените единици на косовската полиция са били незаконно в Северно Косово.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK