Скандални разкрития за потъналия край Гърция кораб с миранти

Снимка: БТА

Гръцката брегова охрана теглила повредения кораб към италиански води

Международно журналистическо разследване на седем медии твърди, че Гърция се е опитала да прикрие неудобни показания за ролята на гръцката брегова охрана при потъването на риболовен кораб с мигранти край бреговете на страната в средата на миналия месец, при което се смята, че са загинали стотици хора, пише гръцкото опозиционно издание "Ефимерида тон синдактон".

По време на разследването, извършено от "Лайтхаус рипортс" (Lighthouse Reports), "Рипортърс юнайтед" (Reporters United), "Шпигел", "Сирадж" (SIRAJ), "Паис""Монитър" (Monitor) и "Таймс", са били направени интервюта със 17 оцелели от потъването. БТА отбелязва, че това е най-големият брой подобни разговори, провеждани досега в рамките на журналистическо разследване след потъването на кораба на 14 юни край гръцкия град Пилос. 

16 от интервюираните твърдят, че гръцката брегова охрана е взела на буксир риболовния кораб, преди той да потъне - обстоятелство, което се отрича от гръцките власти, макар че те признаха, че за кораба е било закачено въже, но това е станало три часа преди потъването му. От 17-те свидетели 4 казват, че тегленето на повредения кораб е било предприето с цел той да бъде преместен в италиански териториални води.

Докладът освен това се позовава на неназовани източници от "Фронтекс", според които европейската гранична служба е съставила доклад за сериозен инцидент и е започнала вътрешно секретно разследване.

Също 4 свидетели казват, че след потъването бреговата охрана не е предприела веднага спасителна операция, а плавателният ѝ съд е обикалял около обърнатия кораб и е предизвикал вълни, които са ускорили потъването и удавянето на пътниците.

Според международното разследване поне двама оцелели заявяват, че показанията им са били изменени от гръцката брегова охрана и са били подложени на натиск да не говорят за теглене на кораба. По-рано "Ефимерида тон синдактон" публикува твърдения за още четири случая, при които има данни за нагласени показания, в които се забелязват повтарящи се общи фрази, въпреки че се приписват на различни свидетели и са направени с различни преводачи.

Оцелели обвиняват бреговата охрана още, че е иззела мобилни телефони, на които е било документирано потъването, и след това не ги е върнала на притежателите им.

Според Върховния комисариат по бежанците на ООН вероятно на кораба "Ариадна", отплавал от Либия към Италия, е имало между 400 и 750 мигранти, предимно от Сирия, Египет и Пакистан. От тях бяха спасени 104. Спасителните екипи откриха 80 тела на загинали мигранти. /dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK