Шушков официално кандидат за кмет на Благоевград: ИК го издига като независим

Снимка: Infomreja.bg

Кандидатът очерта и най-наболелите проблеми за Благоевград

Днес е ден за Благоевград!

Официално инициативен комитет обяви кандидатурата на Николай Шушков за кандидат-кмет на Благоевград.

Думите „Днес е ден за Благоевград“ изрече кметът (мандати 2002-2007) Лазар Причкапов.

В инициативният комитет са имената на „строителите на Благоевград“, който днес, както отбеляза Причкапов, върви надолу, но посоката трябва да е към върха. А пред медията ни – Николай Шушков, допълни, че не си поставя цел към върха, но би искал да възроди и съживи Благоевград и той да е поне в билото на успеха.

Личностите, които издигат дългоочакваната в обществото кандидатура на Шушков, са известни, видни, познати не само за региона, но и страната. Хора с успехи на политическата, музикалната, културната, образователната сцена, хора с талант, бизнес постижения, с изключителен опит във всички сфери на живота.

„Да си кмет, значи да си човек“, каза Причкапов и призова Николай Шушков да гледа хората в очите – да отговаря на въпросите им винаги и да помага!

В Инициативния комитет са:

Лазар Причкапов, който самият Николай Шушков нарече „пръв и най-важен учител в политиката и администрацията“. Връзката на Шушков и Причкапов датира още от 80-е години на миналия век, когато Шушков е председател на съвета за духовно развитие към Община Благоевград. Именно тази си служба – една от многото ръководни, които кандидатът е заемал, той определя като пост по време на „златния век за културата на община Благоевград“.

„Аз влизах при г-н Причапов със страхопочитание в кабинета му. Контролът при него бе ежечасен. Благодаря за строгостта и критичността. Именно те ни карат да градим и постигаме успехи!“, каза Шушков за своя ментор.

В Комитета е и инж. Захари Донев – признато и признателно получил титлата „строител на града“, човек, благодарение на когото днес Благоевград има облика, в който всички го познават. Донев е и почетен гражданин на Благоевград.

Но не само той – в ИК за издигане кандидатурата на Шушков са множество почетни граждани на Благоевград, получили признание за труда си от гражданите.

Към ИК е солистът на Ансамбъл „Пирин“ – Руска Стоименова, бронзовият медалист от мондиала от 1994 – футболист Петър Михтарски, и още…

Костадин Динчев, Константин Цеков, естрадната легенда Мая Нешкова, Кирил Пецев – бивш заместник-кмет и председател на ОбС-Благоевград, радио легендата и дългогодишен директор на БНР-Благоевград, Елисавета Каменичка, Валери Яков, Илия Генев, певецът Иван Гоцев, настоящият успешен кмет на Рилци – Крум Крумов, Росен Василев, председателя на Ротари клуба в Благоевград – Александър Балабански, бизснес дамата Здравка Чимева, Даниела Манова, Димитрина Самарджиева, един от петимата в България армейски генерали – арм. Ген. Любен Петров, който е бил и командир на самия Шушков, известните д-р Йордан Тумбев, д-р Петър Чаракчиев, -др Вангел Арабаджиев, Димитрина Гошева, Любима Оракова, Стефания Гълъбова, Красимир Михайлов, Благовест Тодоров, братята Методи и Димитър Стефанови, Сашо Милчев, бизнесменът Иван Чапов, Сашо Въжанов, Иван Пешев, Стоян Иванов, Димитър Тодоров, Николай Папучаров, зографът Борис Донев, Михаил Гарванов, ромският поет Андон Димитров, инж. Емил Костадинов, инж. Пепи Петрунов, инж. Иван Костадинов, банкерът Георги Монев.

Имената и тяхната висока оценка към Шушов не спират до тук. Съвсем очаквано го подкрепя неговия конкурент в бизнеса – Георги Димов, който Шушков нарече гордо „приятел“.

Именно такива – приятели, бивши съученици, състуденти, съмишленици, хора с име и кауза са част от Инициативния комитет.

А подкрепа за Шушков официално са направили всепризнатият Пламен Панчев – основател на Икономическа зона „Тракия“, както и лицето на българите зад граница и най-вече проводник на българщината в Република Северна Македония – д-р Милен Врабевски (основател и председател на фондация „Българска памет“).

За Пламен Панчев Шушков бе категоричен, че в условията на проект за изграждане на индустриална зона в Благоевград, подобно познанство и подкрепа са от огромно значение за града и околността, защото когато се говори за зона, тогава в нея се включват и всички населени места, които са на 30 мин. разстояние от нея – философия, изповядвана от самия Панчев.

Шушков заяви, че Инициативният комитет е с отворена форма и се очаква още хора да се включат в него, а обширният списък от хората с кауза има амбицията да се разшири и да се превърне в изборна коалиция.

Дали обаче кандидатът приема подкрепа от всички партии, Шушков бе категоричен:

„Подкрепа приемам, но след диалог за определени приоритети!“.

А за това, че в общественото пространство се тръбеше името на Шушков като евентуален кандидат, той заяви:

Това бе едно от най-трудните решения, които съм взимал. Давам си сметка за отговорността и тежестта, която ще понеса. Да си кандидат за кмет в град, в който всички те познават, е много важно и въпрос на чест. Аз влизам в надпревара с бивши кметове или заместниците им, с депутати – това е чест за мен. Именно за надпревара, а не битка искам да говорим. Аз лоша дума за кандидатите няма да кажа, няма да чуете от мен и личностни нападки за качествата на опонентите, обеща Шушков.

Пред камерата на ИНФОМРЕЖА кандидатът бе категоричен, че досега не е бил част от партия, не е бил част от капания, нито пък кандидат и иска да запази толерантния си дух, но ако има нападки от останалите кандидати, то Шушков би им отговорил само с аргументи.

Кандидатът призова всички да гласуват, защото „България ще произведе важни избори“. 7000 пряко избрани от народа политици ще застанат във фундамента на държавността, каза Шушков пред членовете на ИК и журналистите.

Той призова още силите на реда да минимизират купения вот още отсега, както и опитите за оказване на психологически натиск и сплашвания върху кандидатите за кметове и общински съветници.

Гласувайте по съвест, мили съграждани, каза Шушков.

Кандидатът очерта и най-наболелите проблеми за Благоевград като община, а сред тях са: поминъкът на хората, закостенялата и неподдържана градска среда, бюджетната политика.

Големият разговор е за децентрализацията на Общините и районирането на областите. А пък една Община не може да съществува без помощта на държавата, което също е приоритет, каза Шушков.

И като пример даде именно „наливането на пари в саниране“, което е ефективно, призна Шушков, но не е само единствена кауза за възобновяването на общината.

Две много важни точки изложи Шушков, които цитираме дословно:

„Ако стана кмет, политически назначения няма да има. Ще има конкурсен принцип за назначаване на база качествата на кандидата. Обещания за назначения няма да има“, каза той и шеговито бе контриран от Причкапов с „Не се заричай!“.

Бившият кмет на Благоевград и емблема на развиващия се областен център – Лазар Причкапов, взе думата и направи обръщение към кандидата:

Отдавна чаках тази кандидатура. Той отдавна можеше да е кмет! Днес е ден за Благоевград! Имах възможността да работим заедно – той с мен или аз с него, не мога да кажа. След като приключи със службата си в Общината, аз не спрях да гледам за него и да слушам. Сега… сега искрено се зарадвах, за кандидатурата на този човек, защото преди да си кмет, трябва да си човек!, припомни Причакапов.

Той се обърна лично към Шушков: Кольо, много неща трябва да премислиш и никога не казвай „да“ на нещо, за което не си сигурен, че ще изпълниш. Ако някога ти писне, качи се на колата и отиди на Кръста. Погледни надолу към града и виж на кого си се посветил! На хората!

Причкапов с опит напомни на кандидата: От днес много хора ще ти се обаждат и ще те обичат, не вярвай на всеки и проверявай какво ти казват!

Бившият кмет говори и за Благоевград в миналото с препратка към бъдещето:

В Благоевград имаше икономика, име, авторитет, той бе ориентир за развитие на много градове. А днес това Благоевград ли е? Това ли е!?, запита реторично кметът, и посочи: Първият и най-важен проблем е, че движението на Благоевград е надолу, а не нагоре.

Причкапов даде и рецептата за успех: Един град се управлява, когато хората са спокойни, няма гладни и има поглед към бъдещето.

Отново към Шушков, Причкапов каза: Застанах зад теб твърдо и неотстъпно. Забрави, че си бил областен управител, това е постът – на кмета, тук няма пред кого да се оправдаваш, няма на кого да прехвърлиш проблемите си. Помагай на екипа си, а не той на теб – кметът е кмет!

Да спрем движението надолу, то е по-лесно, нека го обърнем – нагоре, макар и по-трудно. Ти ще се справиш! Не отвръщай поглед от хората, отговаряй им веднага, те идват при теб не от добро, помагай! Пази се от поставени лица, твой съдник е народът! Напред и нагоре! Победа будет с нами!, завърши Причкапов.

А роденият на щастлива дата – 10 октомври, Николай Шушков каза за себе си: Аз съм роден в Благоевград на 100 крачки от Общината. Горд баща на син и две дъщери, които днес са в САЩ. Майка ми е бивша медицинска сестра, а баща ми – един от основателите на много важни зони в Благоевград. Горд дядо на 2 внучета!

Зад Шушков стои и съпругата му, с която имат 40-годишен съвместен живот, започнал още от студентските години в университета в Украйна, където съпругата му – Гергана завършва икономическа специалност.

В биографията на Шушков са наредени и едни от най-важните ръководни постове, които е заемал: на директор на ТД „Митници“ в Благоевград, началник на Гранични пунктове, директор на Регионалната митница в София, основател на Регионалната митница в Благоевград.

Шушков благодари и на президента Румен Радев за подкрепата, оказа му като областен управител и зам.-министър.

Репортер на ИНФОМРЕЖА пък зададе едни от най-важните въпроси на Шушков преди началото на официалната предизборна кампания.

ПОВЕЧЕ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА ШУШКОВ КАКТО И ОТГОВОРИТЕ ПРЕД ИНФОМРЕЖА ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕАТА:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//