Сергей Лавров: Ако това зависи от Руската федерация, война няма да има

Снимка: pixabay

Според Сергей Лавров само САЩ могат да накарат Киев да изпълнява Минските споразумения

Русия няма да промени позицията си за правните гаранции за сигурност, които иска. Това каза външният министър на страната Сергей Лавров в интервю за няколко радиостанции. Имаме нужда от ясни и конкретни отговори, каза още той. Според американския президент Джо Байдън съществува възможност Русия да нападне Украйна следващият месец. Байдън е разговарял по телефона с държавния глава на Украйна Володимир Зеленски, съобщава БНТ.

Според Сергей Лавров само САЩ могат да накарат Киев да изпълнява Минските споразумения. На въпроса ще има ли война първият руски дипломат отговори така:

"Ако това зависи от Руската федерация, война няма да има. Ние не искаме войни. Но да се потъпкват грубо и да се игнорират нашите интереси - също няма да позволим. Не мога да кажа, че преговорите са приключили, защото американците и представителите на НАТО повече от месец разглеждаха нашите пределно прости предложения, включени в договорите с Вашингтон и Северноатлантическия алианс. А ние едва онзи ден получихме отговори, които в типичен западен стил са малко, как да кажа врели-некипели. Но там има и рационални зрънца, както вече казах - по второстепенни въпроси", заяви Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Късно снощи американският президент Джо Байдън е разговарял с украинския си колега Володимир Зеленски, се казва в писмено изявление на Белия дом. От Вашингтон за пореден път са уверили Киев, че в случай на агресивно поведение от страна на Русия ще реагират решително.

По думите на Байдън САЩ проучват възможността за оказване на икономическа помощ на Украйна в създалата се сложна ситуация. В Европа германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви, че Берлин може да наложи санкции на "Северен поток 2", в случай на руска военна инвазия в Украйна.

"В случай на нова агресия са възможни редица отговори, включително свързани и със "Северен поток 2". Да, готови сме на диалог по всяко време. Но с оглед на настоящата ситуация има нужда от твърдост, която безпогрешно да изясни следното - суверенното равенство на държавите и крайъгълните камъни на европейския ред не подлежат на договаряне", допълни Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия.

Дипломатическите усилия за намаляване на напрежението между Москва и Запада продължават. Днес френският президент Еманюел Макрон ще разговаря с руския си колега Владимир Путин, в опит да разбере причината за продължаващото струпване на военни и техника при руско-украинската граница.

Междувременно 4 датски самолета пристигат в в Литва, за да подсилят мисията на НАТО. Алиансът планира и изпращане на военни в Словакия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd