САЩ се притесниха от "драконовския" закон за защита на суверенитета на Унгария

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ограничавал демокрацията

Съединените щати предупредиха, че закон, приет в парламента на Унгария миналата седмица, дава на правителството "драконовски инструменти" за сплашване на лицата с различни възгледи от тези на управляващата партия, съобщава "Ройтерс".

Законът за "защита на националния суверенитет" предвижда създаването на отделен орган за проучване и наблюдение на рисковете от политическа намеса. Той ще наказва с до три години затвор забранено чуждестранно финансиране на партии или групи, кандидатстващи за избори.

Министър-председателят - националистът Виктор Орбан, засили кампанията на своята партия преди изборите за Европейски парламент през идния юни. Той многократно е влизал в конфликт с Европейския съюз относно демократичните права в Унгария.

Законът "въоръжава унгарското правителство с драконовски инструменти, които могат да бъдат използвани за сплашване и наказване на тези с възгледи, които не се споделят от управляващата партия", посочват от Държавния департамент на САЩ.

Управляващата партия "Фидес" твърди, че законът ще осигури защита срещу неоправдана политическа намеса от чужди лица или организации.

Държавният департамент на САЩ обаче счита, че законодателството "може да се използва за подлагане на унгарски граждани, компании и организации на натрапчиви разследвания без съдебен контрол, дори ако те не са имали контакт или подкрепа от чуждо правителство или чуждестранно образувание".

Орбан, който е на власт от 2010 г., отхвърли обвиненията, че подкопава демокрацията в Унгария.

"Суверенитетът на Унгария е нарушен - което носи повишен риск за националната сигурност - ако политическата власт попадне в ръцете на лица или организации, зависими от чужда сила, организация или лице", посочва се в законопроекта.

Орбан разполага с мнозинство от две трети в парламента, което позволява на "Фидес" да променя всяко законодателство. Той постигна четвъртата си убедителна победа през 2022 г.

Миналия месец комисарят на Съвета на Европа по правата на човека призова Унгария да отложи законодателството с аргумента, че то дава широки правомощия за разследване с малко демократичен контрол.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK