САЩ и Китай възобновяват комуникацията между военни на високо равнище

Снимка: БТА

Тайван остава ябълка на раздора между двете суперсили

Съживяване на контактите между военните, засилен контрол върху трафика на фентанил и координация в подхода спрямо изкуствения интелект. Това са част от положителните резултатите от срещата на президента на САЩ Джо Байдън с китайския му Си Цзинпин, информира БНР.

Четиричасовата среща на върха между САЩ и Китай, която се проведе в имение южно от Сан Франциско, сложи край на мълчанието между двете суперсили, породено от нарастващото напрежение между тях. Президентът Джо Байдън заяви след срещата:

"Днес на базата на многомесечната дипломатическа работа на високо ниво, извършена от нашите екипи, вярвам, че постигнахме важен прогрес".

Вашингтон и Пекин са постигнали принципно съгласие за възобновяване на контактите между военните на двете страни с цел избягване на инциденти, контрол на износа от Китай на прекурсори за производство на опасния опиат фентанил, както и съгласуване на подхода спрямо стремглаво развиващия се изкуствен интелект. Джо Байдън и Си Цзинпин  са се съгласили да поддържат контакт по телефона, когато е необходимо.

Не беше постигнат обаче пробив по други основни точки на противоречие - статута на Тайван и американската позиция спрямо икономическата конкуренция между двете страни.

Байдън призова Китай да зачита изборния процес в Тайван преди президентските избори на острова през януари. В отговор Си Цзинпин е заявил, че мирът е "хубаво нещо", но в крайна сметка трябва да премине към решаване на въпроса. В изявление на Пекин след срещата се казва, че "Китай ще осъществи обединението и това е неудържимо".

Не се съобщава дали е бил засегнат въпросът за войната в Украйна, както и за отношението на Китай към конфликта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//