Сарафов разпореди проверка на всички дела „на трупчета“

Снимка: Infomreja.bg

Това се прави с цел насърчаване на приключването на досъдебни производства

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов издаде заповед, с която на административните ръководители на прокуратурите се възлага да установят причините за забавяне на дела, както и ускоряване на тяхното приключване.

Това се прави с цел насърчаване на приключването на досъдебни производства, от чието образуване е изминал значителен срок, без те да са решени по същество, съобщават от прокуратурата.  

Сарафов възлага да се извърши преглед на наблюдавани в съответните окръжни прокуратури четири групи дела:

  • неприключени и нерешени досъдебни производства, както и спрените, чието наблюдение е било поето от окръжните прокуратури след закриването на Специализираната прокуратура преди една година
  • неприключени и нерешени досъдебни производства, образувани преди повече от пет години
  • неприключени и нерешени дела, образувани преди повече от три години, ако по тях има привличане на обвиняем
  • спрените досъдебни наказателни производства, по които има привлечени обвиняеми

Същите действия спрямо районните прокуратури следва да извършат и административните ръководители на съответните окръжни прокуратури.

До 30 септември ръководителите на апелативни и окръжни прокуратури трябва да изготвят доклади за причините, довели до неприключване на досъдебните производства в разумен срок. В докладите трябва да има и отчет на взетите мерки от управленско и организационно естество.

„Едно разследване в продължение на 3-4 години е лошо правосъдие, а бавното правосъдие води до недоверие в обществото към работата на съдебната власт“, заяви Борислав Сарафов на Национално съвещание на прокуратурата, което се проведе на 30 юни, съобщава бТВ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//