Санкция грози изпълнителя на пътя Разлог-Гоце Делчев-Садово заради забавяне

Депутатите Георги Андонов и Веселин Давидов, снимка: infomreja.bg, архив

Проектът за рехабилитация на пътя Садово – Гоце Делчев – Разлог изостава и фирмата изпълнител, която спечели търга, най-вероятно ще понесе санкции, ако до октомври не започне полагането на първия пласт асфалт по цялото трасе.

Срокът за изпълнение е 24 месеца и той тече от 2 септември 2011 г. От две години има нов изпълнител – австрийската фирма “Алпине Бау”. До момента обаче нищо не е направено по общия проект, в който влиза и обновяването на пътя Юндола – Велинград.

Забавянето е заради последното предложение на изпълнителите за смяна на одобрената стандартна технология за полагане на асфалта със студено рециклиране, което наложи намеса и поредица от срещи при строителния министър Лиляна Павлова.

Това е и причината въпреки официалното откриване на ремонтните дейности по проекта от премиера Бойко Борисов те все още да не са стартирали.

Не намираме за разумно да се прилага технология за студено рециклиране, заявиха депутатите от ГЕРБ Веселин Давидов и Георги Андонов, които са категорични, че фирмата изпълнител трябна незабавно да се пристъпи към изпълнение, защото изоставането е вече над 20 % и няма да успее до крайния срок – септември 2013 година, да се справи с големия обем работа.

Ако фирмата продължи да създава проблеми и да бави изпълнението, има вероятност от МРРБ да анулират търга и да изберат нов изпълнител.

„Чакахме години да приключат съдебните дела с гръцката фирма „Продефтики“, сега пък се бави строителството, защото на някого му хрумнало да сменя технологии. Изпочупихме автовобилите си, отделно търпим все повече загуби и неудобства заради лошата инфраструктура“, коментират шофьори, бизнесмени и управници от Гоцеделчевско, които живо се интересуват кога най-после важната за целия регион пътна отсечка ще бъде реконструирана.

Първата копка на цялостната реконструкция на пътищата Юндола – Якоруда - Разлог и Разлог - Гоце Делчев - Садово бе направена преди изборите за местна власт от министър-председателя Бойко Борисов и тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, настоящ президент.

Общата стойност, включваща разходите за строителство, строителен и авторски надзор, надхвърля 31,8 млн. лв. без ДДС, като срокът за изпълнението е 24 месеца. Финансирането на пътя от Юндола до Разлог е осигурено от Европейската инвестиционна банка и от републиканския бюджет, а средствата за отсечката Садово – Гоце Делчев – Разлог са изцяло от бюджета.

Дължината на отсечките е близо 110 километра, а проектът предвижда усилване на съществуващата настилка чрез асфалтово пренастилане, осигуряване на ново и подобряване на съществуващото пътно отводняване, ремонтни работи и подмяна на хидроизолация на 20 съоръжения, реконструкция на електропроводи и проводници за ниско напрежение, предпазни огради, вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка.

 

КОМЕНТАРИ

Опа09:33 - 23.07.2012
имало е предизборно рязане на лентички...
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//