Сандов иска повече проверки за замърсяването у нас заради войната в Украйна

Снимка: БГНЕС

Той увери, че на този етап няма завишен радиационен фон

Екоминистарът Борислав Сандов настоя да се направи проверка за замърсяване заради военните действия в Украйна. Става въпрос за проверки за потенциално замърсяване на околната среда. Той увери, че на този етап няма завишен радиационен фон. Не е отчетено замърсяване в Черно море и няма риск за туристическия сезон, каза Сандов, съобщи Нова телевизия.

Той посочи, че има организация за следене на евентуално радиационно замърсяване. Данните се следят не само в България, но и в цяла Европа. На сайта на Министерството на околната среда и водите има два линка, които показват в реално време радиационния фон в страната и този в Европа.

"Измервателните станции, които са на територията на Украйна, функционират", отбеляза Сандов. Той увери, че има създадена необходима организация.

По думите му Басейнова дирекция "Черноморски район" и регионалните инспекции по околна среда във Варна и Бургас извършват текущ мониторинг. Той отбеляза, че не само заради ситуацията в Украйна, но и заради това, че страната ни е председател на Комисията по опазване на Черно море от замърсяване (октомври 2021 - октомври 2022 г.), властите у нас са по-ангажирани с темата.

Той обобщи, че околната среда може да бъде замърсена при потапяне или авария на плавателни съдове, което да доведе до разлив на гориво. При взривове замърсяването става през повърхностните води и това може да стигне до акваторията на Черно море, посочи Сандов. Силно се надявам, че тези военни действия ще приключат много скоро, включително и за да опазим природата, коментира още министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//