Само за седмица 20 000 граждани на Украйна са получили временна закрила в България

Снимка: Infomreja.bg

Властите у нас отчитат увеличение на бежанския поток към Европейския съюз в последните дни

Само за седмица 20 хиляди украинци са получили регистрация за временна закрила в България. Така общият брой на хората, получили временна закрила, достига близо 52 хиляди, показва справката на единния портал "България за Украйна".

Почти 73 хиляди са украинските граждани у нас, съобщава БНР.

От началото на руската инвазия в Украйна в България са влезли почти 160 хиляди украинци. Властите у нас отчитат увеличение на бежанския поток към Европейския съюз в последните дни.

Полковник Валери Рачев, ръководител на кризисния щаб за бежанците от Украйна:

"Има някаква тенденция, която тези дни ще се прояви. Другият проблем е, че в Западната част на Украйна има над 7 милиона вътрешно разселени лица, които във всеки един момент могат да се превърнат в емигранти".

Полк. Рачев напомни, че още седмица влизащите у нас от Украйна могат да получат временна закрила и без регистрация, и то още на границата. Държавата удължи срока за удължената процедура до 15 април. След това влизащите у нас от Украйна сами ще трябва да се регистрират.

"Заради това ние сме създали 198 пункта за регистрация в 65 града в страната, за да може процесът да върви непрекъснато. Но за да го поставим под контрол, трябва да започнем да работим много активно на границите. След 15 април трябва задължително да са регистрирани, за да получават придобивките, които временната закрила позволява."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//