С два казана годежарски курбан, литри кафе и сладкиши нагостиха над 200 жени в Брезница

снимки: infomreja.bg

Тридневната тежка годежарска традиция на най-младото семейство в гоцеделчевското село Брезница д-р Мехмед Цер и красивата Айше завърши в неделя с голямо веселие, на което по стар обичай присъстват само жени.

Повече от 200 мюсюлманки и християнки се събраха в дома на младоженката, пяха, ядоха от една чиния и се веселиха в чест на младото семейство, което в петък вечерта с благословията на родителите си постави началото на семейния си роман след близо 8-годишна връзка.

Повече от седем часа домът на младоженката бе изпълнен само с жени, които се радваха и сипеха пожелания за щастлив семеен живот, много наследници и сговор между младите и сватовете.

Според традицията в село Брезница, т. нар. „Честито“ продължава три дни, през които младоженците посрещат гости в дома на момчето. Последният ден булката за първи път след официалното й вземане от родителите, ги посещава за първи път. Там младите посрещат приятели на булката, близки и роднини, но само жени.

Женското годежно парти е забранено за мъже и единственият мъж на празненството е младоженецът.

Дълги и много шарени хора се извиха след богатия обед и спазените редица годежни ритуали пред къщата на красивата Айше, която официално освен с приятелките си и родителите се прости и с моминския си живот.

Два казана с  вкусен годежен курбан, много сладкиши и традиционното сладко годежно кафе отрупаха трапезите, а голямата веселба на годежарките и бабугериците буквално взриви цялото село.

Известната в гоцеделчевско певица Ирина Паскалева и оркестърът й едва смогнаха за седем часа без почивка да изпълнят всички поздрави на жените, които пяха и танцуваха до насита в чест на младото семейство.

„Годежите в нашето село са по-големи и от сватбите, през трите дни в дома на младоженеца младите приемат поздрави и подаръци от цялото село, а трапезите остават през цялото време пълни. Така е останало от нашите родители, навремето годежите са били още по-тежки, но макар и малко осъвременени, ние продължаваме да спазваме завещаните ни хубави традиции“, коментираха възрастни жени и дядото на Айше, който е над 80 години и през целия си живот е бил ходжа.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

пирин12:53 - 26.10.2012
коя е Ава Шабан Джугдан - това е любовницата на Ибраим Даракчи туру / бившия кмет/ така ли. еее този туру колко много я работеше тая Ава Шабан Джугдан секлецарката
фатме12:49 - 26.10.2012
младоженката Айше пък е с средно образование завършила го с 1000 клизми в брезнишкото училище но кой знае защо не я пратиха в юзу както някога пратиха сестра й Ава Шабан Джугдан като платиха 2 000 лв на ректора на юзу чрез Герата - началника на цеха и сега тя е в Брезнишкото кмество секретарка прочула се с грубия правопис и това че напуска работа винаги с по 1 час по рано
СЕЛИМ19:46 - 25.10.2012
доктор Цер - ха ха - баща му Акия Цер продаде и къщата си за да му плати студенсването му започнало някъде по Македония /без приемен изпит/ , обиколил доста държави и завършило в София а сега седи докторът в селската градина и се чуди какво да прави купената с хиляди левове диплома за зъболекар а баща му Акия Цер веднъж научил на кой и къде да дава пари сега започна да плаща за диплома на по - малкиа си син
Ай11:04 - 15.10.2012
След Ай-под, Ай-пад, Ай-фон и Ай-ше вече е на мода! Какъв контраст само на последната снимка - каубойка?, нещо забуено в чаршафи? и пингвин!

FACEBOOK