С цитат от Петко Войвода Йотова коментира кандидатурата на Герджиков

Снимка: Infomreja.bg

"Всичко идва от човека. Сега няма турчин, който да натиска, но братятата са се хванали гуша за гуша"

През 1913 г. край днешния град Маджарово приключва Походът на спасението от българи, тръгнали от Дедеагач. Преследвал ги турски аскер и край Арда са избити 1800 души – жени, деца и старци. Двама български войводи са защитавали бежанците. Благодарение на тях са спасени над 20 хил. души, а Маджарово получава името си в знак на признателност към един от тях – Димитър Маджаров.

108 години след кървавите събития вицепрезидентът Илияна Йотова припомни думите на капитан Петко Войвода:

"Аз имам тракийски корени, така че чувствам не само задължение, чувствам съпричасност към тази памет, паметта на моята прабаба, която е бежанка от Беломорска Тракия. И днес аз ще споделя с хората нещо, което смятам, че казано преди много, много години, е особено актуално и - капитан Петко войвода, който казва, обръщайки се към своя адаш в една реплика и казва: "Всичко идва от човека. Сега няма турчин, който да натиска, но братятата са се хванали гуша за гуша. Защо е така?" И то е така  от лакомия. Всеки иска да има повече от другия, а това проваля света. Няма по-актуална ситуация, защото дейностите, за които ние си говорим и се пъчим буквално на всеки празни показват празна дейност, а делата са важни".

В Маджарово вицепрезидентът отказа конктертно да коментира номинациите на Лозан Панов за държавен глава и на Невяна Митева за вицепрезидент на Анастас Герджиков./ БНР

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//