С благотворителен детски празник набират средства за реконструкция на зоопарка

С благотворителен детски празник в Благоевград днес започна кампания за набиране на средства за реконструиране на зоопарка. Инициатори са ГС "Сила" и новосформираното сдружение "Устрем". Хуманната акция е подкрепена и от Община Благоевград.

На сцената пред фонтаните десетки детски състави и изпълнители се изявиха в концерт под надслов "Аз искам Благоевград да има зоопарк, а ти?". "Средства се събират в две кутии, разположени около сцената. В тях всеки желаещ може да дари сума според възможностите си", каза областният координатор на Гражданско сдружение "Сила" Люси Манова. 

Кампанията ще продължи и през следващите дни. Кутиите няма да бъдат отваряни, докато набирането на средства не приключи. "За да има прозрачност, кутиите ще бъдат отворени на специална церемония в присъствието на представители на кметска администрация и журналисти", обясни Манова.

Целта на инициативата е да се наберат средства за реконструиране на клетката на мечките в благоевградския зоопарк, след като двамата й обитатели - Явор и Калина, се сдобиха с потомство.

Двете мечета се родиха навръх Бабинден, но въпреки всички грижи от страна на ръководството на зоопарка, в началото на май мечокът Явор уби едно от малките си. Това наложи незабавното му отделяне от семейството и транспортирането му до зоопарка в Ловеч. Там бащата ще остане, докато в дома му в Благоевград бъде изградена отделна клетка, която да го държи настрани от майката Калина и оцелялото мече.

От Община Благоевград са осигурили към 15 000 лв. Водят се преговори за допълнително финансиране и от фондация "Четири лапи", но за разширяване и модернизиране на клетката ще са необходими към 30-40 000 лева.

Организаторите на кампанията се надяват благоевградчани също да се включат и да дарят средства, с което проблемът с клетката на мечките да бъде решен възможно най-скоро.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK