РСМ ще иска обезщетение, ако я засегне транзитната ни такса за руския газ

Снимка:ЕРА/БГНЕС

Газопроводът през България за Сърбия е единственият начин за снабдяване на страната с газ

Ако за Република Северна Македония (РСМ) бъде въведена извънредна енергийна такса за пренос и транзит на руски природен газ през българска територия, страната ще поиска обезщетение от България и допълнителна подкрепа от Европейския съюз (ЕС), каза министърът на икономиката на РСМ Крешник Бектеши, цитиран от македонското електронно издание "Локално".

Медията отбелязва, че от 13 октомври от страна на България е въведена транзитна такса за руския природен газ в размер на 20 лева за мегаватчас, за да стане по-малко изгодно за "Газпром" да извършва доставките си през българска територия. Изданието допълва, че газопроводът през България за Сърбия е единственият начин за снабдяване на Република Северна Македония с газ.

"Ако въведат такса за природния газ, идващ от "Газпром", което е законно от тяхна страна, тогава трябва да се освободят от нея количествата, които "Газпром" дава на Северна Македония. Това е нашето искане. Не желаем да се намесваме във фискалната политика на България, но в частта за либерализация на пазара имаме пълното право да искаме ЕС да изисква това от своите страни членки. Вече сме сигнализирали Европейската енергийна общност и Европейската комисия", заяви Бектеши в отговор на журналистически въпрос.

Той посочи, че има заявка от страна на България за изграждане на нов газопровод между двете страни, а до края на годината ще започне строителството и на газова връзка на РСМ с Гърция с подкрепа от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и стратегическите партньори на Република Северна Македония.

"Няма да допуснем изнудване - нито от България, нито от когото и да било. Ще продължим да диверсифицираме източниците си на газ. Вече започнахме и няма компромис с това... По отношение на освобождаването на капацитетите, това е задължение на Европейския съюз, защото говорим за принципите на пълна либерализация на пазарите", коментира Крешник Бектеши. Той уточни че Северна Македония настоява за освобождаване на капацитетите, за да може страната да се снабдява с газ от други източници, "включително от Азербайджан, а защо не и през терминалите от Гърция".

Бектеши заяви също, че количествата газ, отпуснати през предходната година, не са достатъчни за нуждите на Северна Македония и това със сигурност ще се отрази върху цената на природния газ, особено за нуждите на икономиката в страната. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK