На фона на напрежението по оста НАТО - Руската федерация в своята отбранителна стратегия България ще разчита на своята армия. Това заяви след заседанието на Министерски съвет в сряда премиерът Кирил Петков, преповтаряйки позицията на военния министър Стефан Янев от сутринта.

Основната част от дневния ред на правителственото заседание днес бе приемането на доклада на военното ведомство относно напрежението между Русия и Запада и състоянието на въоръжените ни сили. Несекретната част пък ще бъде представена пред Народното събрание на извънредно заседание по темата, което започва след малко.

"Организираме стратегията си изцяло с цел деескалация на напрежението между НАТО и Руската федерация", увери премиерът. И посочи - главният лост, който според правителството ни може да реши създалия се казус - дипломацията.

Отбранителната ни стратегия ще бъде изцяло основана на база българската армия. "Това значи български войски, българско командване, реално българско лидерство. За съжаление нашата армия не е финансирана достатъчно и по правилния начин и имаме ясно изразени дефицити. Затова оттук нататък ще работим точно по тези дефицити, а не просто да се купува техника, която не е системно избрана, така че българската армия да застане на своето място", добави министър-председателят.

Той бе категоричен - България вече няма да е само консуматор на сигурност, а ще е конструктивен партньор в рамките на НАТО. /news.bg/