Репутацията му на ”г-н Чист” привлякла избирателите към Плевнелиев

Росен Плевнелиев, снимка: infomreja.bg, архив

С победата на кандидата на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев на президентските избори в България консерваторите съсредоточават в ръцете си двата най-важни държавни поста, пише френският вестник "Фигаро".

Четиридесет и седем годишният дискретен и сговорчив бизнесмен Плевнелиев оправда надеждите, възложени му от премиера Бойко Борисов, да спечели този пост, който до голяма степен е протоколен, но при съжителство - както бе досега с президента бивш комунист Георги Първанов - дава възможност да се вреди на работата на правителството, отбелязва "Фигаро", цитиран от БТА.

Доскоро произхождащият от Гоце Делчев, Югозападна България, Плевнелиев не искаше "да става нещо друго" от това, което беше - честен бизнесмен, натрупал състояние само благодарение на труда си, посочва вестникът в кратък портрет на новоизбрания държавен глава. Докато отговаряше за регионалното развитие и благоустройството Плевнелиев бе смятан за най-добре справящия се министър в правителството на Борисов.

Лъчезарната му усмивка, искреността, граничеща понякога с наивност, и най-вече репутацията му на "г-н Чист" привлече българските избиратели, включително онези, които виждаха у него единствено еманация на влиятелния премиер, пише всекидневникът.

"Ето един българин, който мисли като германец", заяви германският печат за нетрадиционния му път, започнал из строителните обекти във Франкфурт, за да стигне до шеф на дъщерната фирма в София на голяма германска строителна компания, посочва "Фигаро".

"Градим България" гласеше лозунгът на Плевнелиев в кампанията, разграничаващ го от социалиста Ивайло Калфин, у когото проевропейците виждат "човек от миналото", излъчен от продължението на партия, върху която все още тегне подозрението, че е "Троянски кон" на Кремъл, отбелязва вестникът.

За да убеди разочарованите от управлението на Борисов избиратели, Плевнелиев обеща да започне мандата си с отзоваване на всички български посланици, сътрудничили на Държавна сигурност при комунистическия режим. Тези хора запазиха постовете си при президента Георги Първанов (самият той бивш сътрудник на ДС), според когото тези бивши шпиони са работели "в полза на страната", заключава "Фигаро".

Под заглавие "Консервативният кандидат бе избран за президент на България" медийната група Ер Те Ел и белгийският вестник "Соар" съобщават тази сутрин за резултатите от балотажа за определянето на новия български държавен глава, като се позовават на информации на Франс прес, цитирана от БТА.

"Кандидатът на премиера консерватор Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, бе избран за президент на България в неделя на втори тур, като по този начин консерваторите концентрират в ръцете си двата най-важни поста в държавата според предварителните официални резултати", пише в публикациите.

Вестник "Либр Белжик" отбелязва, че в правителството Росен Плевнелиев е бил зает с модернизирането на инфраструктурата на страната с подкрепата на европейските фондове. Изданието уточнява, че България има едва 440 километра магистрални пътища и посочената позиция е направила кандидата популярен сред хората. Отбелязва се, че Плевнелиев влиза в политиката едва преди две години, но заемането му с осъвременяването на вехтите пътища го е направило бързо известен.

Изданието характеризира Плевнелиев като кандидат "без етикет", т.е. необвързан политически и работещ по собствена програма, спокоен и често усмихнат, с репутацията на коректен човек, търсещ съгласието прагматик.

"Либр Белжик" отбелязва, че Плевнелиев е поел ангажимент за подобряването на образа на България, "често сочена с пръст от Европейската комисия заради проблемите с корупцията".

В хода на своята кампания Росен Плевнелиев и Маргарита Попова получиха подкрепата на Европейската народна партия, на канцлера на Германия Ангела Меркел, както и на певицата от български произход Силви Вартан, добавя в заключение изданието.

Бившият строителен предприемач и министър на регионалното развитие Плевнелиев е милионер, който говори отлично немски и има добри контакти в Германия. Той заяви, че първата му дестинация като президент ще бъде Брюксел. Целта му е да повиши престижа на България в ЕС. Това се казва в репортаж на германската телевизия АРД за избора на Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.

"Това бяха партийни избори. Който и да беше кандидатът на ГЕРБ, той щеше да спечели изборите. Но ние избрахме най-добрия кандидат: демократ, с връзки в Европа, владеещ езици, симпатичен, модерен човек", каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от АРД.

Очакванията към новия български президент са високи. Една българка изразява преобладаващото мнение в страната: "Той се справя много добре със задачите си. Плевнелиев може да постигне много, той е подарък за България", заключава репортажът.

Британският "Гардиън" също подчертава, че бивш предприемач е станал президент на България. /dnes.dir.bg/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK