Рекорден брой участници свириха и пяха на фестивал в Баня

Снимка: Община Разлог

Официалното фестивалът беше открит от г-жа Магда Първанова

Провелият се фолклорен фестивал “Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра" в село Баня доказа, че "не се гаси туй - що не гасне".

Село Баня, община Разлог, посрещна рекорден брой участници, самодейци и любители, пропътували стотици километри, за да се качат на сцената, да покажат парченце от своя фолклор.

На 9-и септември жителите и гостите на Баня се събудиха от звуците на Гайдарски състав към НЧ “Братя Миладинови", град София, а улица “Трета" се превърна в килим, по който премина дефилето от площада до сцената на Старата българска (римска) баня.

Официалното фестивалът беше открит от г-жа Магда Първанова - кмет на село Баня.

“Щастлива съм, че днес Баня Ви посреща с празнично настроение, много усмивки и слънце.Нека българският дух, съхранен във фолклора, пребъде!", започна вълнуващото слово на кмета.

“Нека младото поколение остарява, носейки в сърцето си фолклора и българските традиции. Нека предава на децата си родолюбивия огън, който винаги да гори в Баня!", завърши г-жа Първанова.

Официални гости на откриването бяха: инж. Венцислав Гърменов - ВРиД кмет на община Разлог, г-н Иван Гюров - зам.-кмет по икономически и правни въпроси и г-жа Гергана Колчева - Фарфарова зам.-кмет по социални дейности.

Вторият ден на фестивала започна с дефиле под звуците на Младежка Гушанска духова музика от село Замфирово.

През двата фестивални дни видяхме красотата на българския фолклор, вплетен в песните, танците и обичаите.

Видяхме пъстрите носии, красивите накити, издаващи културата на населеното място, от което пристигат съответните гости!

В сърцето на Югозападна България от ранна утрин до късна вечер се свири, пя и игра! 

Жури - екип от професионалисти в своята област - д-р Мариана Манолева, г-н Александър Седевчов и г-н Мартин Влахов определиха кои от съставите да си тръгнат с награди.

Екип от доброволци - отговорници посрещаха всеки състав - по стара българска традиция с питка и мед така, както трябва да се посрещнат скъпите гости, такива са за нас всички участници!

Благодарение на сплотеността и професионализма от страна на организаторите, журито и всички доброволци, фестивалът дава заявка да се провежда в 3 дни и да постави Баня на една “сцена" с най-добрите форуми, представящи фолклорната красота на нашата страна!

Специален гост на фестивала тази година беше Алекс Бучкова, а след нея започна най-вълнуващата част - награждаването. Журито отличи победители в отделните категории.

Наградата на кмета на село Баня отиде при село Алино, общ. Самоков, а наградата на кмета на Община Разлог, инж. Венцислав Гърменов, спечелиха представителите от град Балчик.

“Нека да си пожелаем българските традиции и обичаи никога да не излизат от нашите сърца! Бъдете здрави и благословени”, завърши кметът на Община Разлог, и покани всички на едно хубаво българско хоро.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK