Радев: Даването на оръжие на Украйна ще задълбочи дефицита ни на способности задълго

Снимки: Президентство

Той не каза кога ще даде първият мандат за съставяне на правителство

Буксуващата модернизация на Българските въоръжени сили е резултат на непрекъснатото през годините отлагане и отхвърляне на множеството програми и проекти за модернизация, разработвани от висшето военно ръководство. Резултат на системното погазване на военната експертиза от хора, облечени във власт. Това заяви пред журналисти на учебен полигон "Ново село" президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев,  помолен да коментира твърденията на политици, че работи за запазване на съветското въоръжение, което спъва модернизацията на Българската армия. Държавният глава взе участие в официалната церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на НАТО на територията на България.

Домогванията до властта в България трябва да  изключват некомпетентността и лъжата, призова президентът. Румен Радев напомни, че именно политиците, които непрекъснато настояват България да изпрати въоръжение на Украйна,  са участвали в няколко правителства и Народни събрания, спъвали са години наред модернизацията и не са въвели никакво ново въоръжение. "Сега те бързат да предоставят въоръжение на Украйна и по този начин да ни лишат и от това, което имаме в момента“, заяви държавният глава.

По думите на президента изпращането на въоръжение от Българската армия за Украйна в момента ще задълбочи дефицита на национални отбранителни способности за дълъг период и то в условия на  влошаваща се среда на сигурност.

„Мантрата, че предоставяйки въоръжение на Украйна веднага, ще получим подарък натовско въоръжение, издава опасна наивност или тежка некомпетентност. Това са сложни процеси, които ще отнемат години, и за всичко това ще трябва да си платим“, посочи още държавният глава.

Румен Радев подчерта, че няма място за повече оправдания за отлагането на модернизацията на Българската армия и напомни, че темата е била поставена от него на редица заседания на Консултативния съвет за национална сигурност. „Три десетилетия политиците реформират Българската армия по своите конюнктурни съображения. Резултатът го знаем – драстични съкращения, липса на финансиране, на ново въоръжение, ограничена оперативна съвместимост и дефицит от способности“, посочи още държавният глава.

Той не каза кога ще даде първият мандат за съставяне на правителство. „Нека първо се сформират парламентарните групи и ще пристъпим към консултации, за да чуя вижданията на партиите и по този въпрос”, каза Радев.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//