Япония отбелязва 78-ата годишнина от атомната бомбардировка на Нагасаки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 9 август 1945 г. над Нагасаки избухва атомната бомба, хвърлена от САЩ

Япония днес почете паметта на жертвите на американската атомна бомбардировка на град Нагасаки преди 78 години с призив към държавите, притежаващи ядрени оръжия, предаде ДПА. 

Кметът на Нагасаки Широ Судзуки заяви, че ядрените държави трябва да "проявят смелост" и да се откажат от идеята за ядрено възпиране. Изявлението на кмета беше направено по време на възпоменателна церемония, която беше значително ограничена поради тайфун. Заради него гостите от страната и чужбина, включително премиерът на Япония Фумио Кишида, не можаха да присъстват лично на церемонията. За първи път от 1963 г. насам възпоменанието не се проведе в Парка на мира, а в изложбена зала в града.

Кишида призна във видеопослание, че пътят към свят без ядрени оръжия е станал по-труден заради нарастващото напрежение и конфликти, включително войната на Русия в Украйна. Движението за разоръжаване се влияе и от задълбочаващото се разделение в международната общност, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът, който представлява Хирошима в парламента, се опитва да демонстрира ангажимента на Г-7 към ядреното разоръжаване, но разгневи оцелелите, тъй като оправдава притежаването на ядрени оръжия за възпиране и отказва да подпише Договора за забрана на ядрените оръжия.

Судзуки поиска правителството на Кишида и националните законодатели бързо да подпишат и ратифицират договора и страната да присъства на предстоящата среща като наблюдател, "за да се покаже ясно решимостта на Япония да премахне ядрените оръжия". 

Точно в 11:02 ч. присъстващите на церемонията запазиха минута мълчание, за да отбележат момента, в който на 9 август 1945 г. над Нагасаки избухва атомната бомба "Дебеланкото" ("Fat Man"), хвърлена от САЩ.

Само в Нагасаки от директното въздействие на бомбената експлозия загинаха около 70 000 души, а още 75 000 бяха ранени.

Три дни по-рано САЩ разрушават с атомна бомба (наречена Малчугана - Little Boy) друг японски град - Хирошима.

Япония капитулира на 15 август 1945 г. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK