Първа фаза от ученето на НАТО "Непоколебим защитник 2024"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е най- голямото учение на НАТО от десетилетия

НАТО засилва военното си присъствие в Атлантическия и Арктическия регион. Това е първата фаза от голямото военно учене "Непоколебим защитник 2024", която ще продължи до средата на март. От средата на февруари до края на май ще се тренират и разполагане на военни от Арктика и Източния фланг. В учението участват близо 90 000 военни. От Министерството на отбраната казват, че в България не се предвижда присъствие на войски и провеждане на активни действия, съобщава БНР.

Учението ще отработва нападение на съюзническа територия, което задейства член 5 от договора за НАТО.

В рамките на голямото учение ще има и 16 по-малки по различно време и в различни региони. Основните маневри ще са в Германия, Полша и Балтийските държави. Между Полша и Литва се намира тесен коридор, известен като коридорът "Сувалки". Това е единствената сухопътна връзка на Литва, Латвия и Естония с Полша и с държавите от НАТО.

Сред участващите военни има 16 000 британски военни, 15 000 от Полша и 10 000 от Германия. Отделно на полигон в Полша ще тренират и силите с много висока готовност на НАТО.

Командващият силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи обясни:

"Трябва да тренираме и усъвършенстваме плановете си чрез ученията. Това учение ще продължи през май. То е най- голямото учение на НАТО от десетилетия. Алиансът ще демонстрира способността си да засили евроатлантическия район чрез придвижването на сили от САЩ. Това усилване ще се случи по време на симулиран сценарий на конфликт срещу близък противник. Учението ще бъде ясна демонстрация на нашето единство, сила и решителност да се защитаваме взаимно, съобразно нашите ценности, правила в съответствие с международния ред".

България е участвала в планирането на учението, каза зам.-министър на отбраната Атанас Запрянов.

"С български офицери, които служат в щабовете на НАТО".

Запрянов обясни, че това е отбранително учение:

"НАТО няма никакви настъпателни намерения. Това учение е преди всичко насочено да покаже на Русия, че НАТО е готово да защитава своята територия. То не е насочено към въздействие върху войната на Русия срещу Украйна".

Русия определи планираното учение като "необратимо завръщане" на алианса към схемите от Студената война. Предишното голямо учение на НАТО е през 2018 г. Предимно в Норвегия участваха около 51 000 войници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK